U ČAČKU ODRŽANA PROMOCIJA INKLUZIVNE PREDSTAVE ZA DECU

Čačak – Inkluzivna predstava za decu Mi – ši -ko i Mi- ši -san“ deo je projekta „Stavi naše naočare“, koji  je namenjen osobama sa smetnjama u razvoju, a kroz inkluzivan rad uključena su deca iz Doma učenika iz Čačka, OŠ „Milica Pavlović“ i škole “ 1.Novembar“. Program projekta obuhvata glumačke radionice za razvijanje sposobnosti i veština, glasovne vežbe, scenski pokret i akrobatiku. A kao rezultat nastala je predstava koja je premijerno izvedena 19. januara u Domu učenika.

Projekat je realizovao Centar za razvoj audio vizuelnih medija „Kinokult“ uz podršku grada Čačka, koji je izdvojio sredstva u iznosu od 250 hiljada dinara za realizaciju programa ovog projekta.
Marta Mikić, nosilac projekta
„Cilj projekta je inkluzija, da se uključe deca sa smetnjama u razvoju i zdrava deca, kroz glumačke radionice napravili smo predstavu. Projekat je trajao šest meseci i uradili smo predstavu „Mi – ši – ko  i Mi – ši – san“, to je dečija predstava, svako od učenika dobio je svoju ulogu, učestvovala su deca iz ŠOSO „1. Novembar“ i jedna devojčica iz centra „Zračak“, kao i deca iz Doma učenika i jedan dečak iz OŠ „Milica Pavlović“. Na projektu, pored mene, radila je Ivona Đukić, kao asistent, psiholog Jasmina Kandić Šipetić i Ana Bogdanović, defektolog. Odabir dece smo radili na osnovu psihološke procene mojih saradnika i želje učenika koji žele da se bave glumom“, navodi Marta Mikić, nosilac projekta.
Iako je predstava premijerno izvedena, Marta nam priča, kako su deca uživala u radu i igri, jer im je gluma sasvim novo iskustvo.
„Iako sam više bila iza kulisa, i nisam mogla da pratim svaki deo, mogu reći da su deca baš uživala u radu i super su se svi snašli, možda smo im malo pomagali kada zaborave tekst, a sami su shvatili da je premijera momenat kada oni svu svoju pažnju moraju da usmere na scenu. Mi smo uspeli na premijeri da prenesemo sve ono što smo na radionicama radili, divnu energiju i ljubav i najlepše emocije. Iako se potkrala neka greška, to je sve opravdano imajući u vidu situaciju i okolnosti, ipak je to bio mali pritisak za njih. Sala Doma učenika bila je puna, ali deca su se odlično snašla“,  priča nam svoje utiske, nakon premijere,  Marta Mikić.
Mikić navodi da bi ceo projekat bio neodrživ bez podrške Grada i dve donacije čačanskih privrednika. Njena je želja da da sa svojom glumačkom grupom putuje i u drugim gradovima pokažu svoje umeće. A mališanima je ovo bila jedinstvena prilika da pokažu svoju darovitost i da van škole, takođe mogu bit aktivni i imati sadržajne, sportske i umetničke puteve odrastanja.
Novinar: Svetlana Vučković , Fotografije: Marta Mikić
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.