U ČAČKU ODRŽAN PROTEST PROSVETNIH RADNIKA POD NAZIVOM „RECI NE NASILJU U ŠKOLI“

Čačak – Na Gradskom Trgu u Čačku nekoliko stotina članova Sindikata obrazovanja Čačka i Ivanjice održalo je protest pod sloganom „Stop nasilju u školama“. Javni čas u Čačku I celoj Srbiji počeo je tačno u podne u cilju pregovora sa Ministarstvom prosvete i promene zakona i disciplinskih mera u školama, u pogledu vršnjačkog nasilja i nasilja nad prosvetnim radnicima.

Vladimir Adžić, predsednik SOČ-a

„Svih 29 škola SOČ-a danas je potpuno obustavilo rad, kao i 11 škola SO Ivanjica i devet škola SO Gornji Milanovac. Ono što zahtevamo je odluka Gradskog odbora Unije sindikata, a to je Stop nasilju u školama i zahtevamo status službenog blica. Znamo da te ne može odmah, ali tražimo izmene pravilnika, o čemu smo počeli razgovore 29. novembra kada je formirana Radna grupa i dat je rok do 20. decembra da se daju predlozi da nešto uradimo odmah, a to podrazumeva izmenu pravilnika koja će važiti od drugog polugodušta u smislu rešavanja vršnjačkog nasilja između dece tako i ovog slučaja koji smo imali u Trsteniku i svih ostalih slučajeva. Do sada su smanjivane ocene iz vladanja ili su učenici napuštali škole, ali niko nije snosio odgovornost. Danas smo na skup pozvali i roditelje, predsednika đačkog parlamenta Gimnazije i ukupan cilj Sindikata je da poveže tri osnovne karike u obrazovnom sistemu, a to su: učenik, nastavnik i roditelj. Mislim da smo na dobrom putu da to uradimo, što potvrđuje i veliki odziv na današnji skup“, rekao je Vladimir Adžić, predsednik SOČ-a.

Protestnom skupu u Čačku pridružili su svi čalnovi Sindikata, roditelji, ali i kolege koji nisu deo SOČ-a.

Dragan Dujović, prosvetni radnik

„Naš cilj je da damo odgovor na pitanje: kako pomoći roditeljima, kako pomoći našoj deci da ne dožive ovo što se poslednjih dana provlači, a to je strašno. Treba skrenuti pažnju nadležnima, moramo doći do zajedničklog stava koji može iznedriti ono čemu svi težimo a to je da nam deca postanu pravi ljudi, da nasilja ne bude niti klevete. Kako pomoći roditeljima? Tako što im treba kazati da nisu oni za sve krivi jer nisu u stanju da prebrode nešto što se nudi njihovoj deci na društvenim merežama, a što je postao simbol koji treba ispoštovati. Mi moramo roditeljima biti na usluzi, a mi smo ti koji treba da ukažu da je škola učenicima, ne druga, već prva kuća. Deca su prioritet, ako se hoće, sve se može postići“, rekao je prosvetni radnik Dragan Dujović.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Željko Jagajić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

1 KOMENTAR

  1. Podržavam prosvetne radnike, imam dva šolarca i znam koliko je težak njihov posao. Problem postoji i u njihovim redovima, primljeno je dosta preko veze bez potrebnog znanja i sensa za rad sa decom. Plaćamo privatno matematiku, enegleski, školu sporta, muzičko kako bi popunili rupe u obrazovanju. Ima mnogo posla kako bi se sredilo obrazobvanje, temelj svakog društva

Comments are closed.