U Čačku obeležen „Dan primirja“ kod Spomenika četiri vere

U Čačku je obeležen 11. novembar, Dan primirja, kada su 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj praznik obeležen je ceremonijom odavanja počasti žrtvama Prvog svetskog rata i polaganjem venaca na Spomenik četiri vere, iznad zajedničke grobnice u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 920 vojnika obeju zaraćenih strana, različitih nacionalnih pripadnosti i veroispovesti, koji su od 1912. do 1918. godine izgubili život u Čačku i okolini. Na četiri strane spomenika stoje obeležja pravoslavlja, katoličanstva, islama i judaizma, po čemu je jedinstven u svetu.

Vence su, u ime Grada Čačka, položili gradonačelnik Milun Todorović i zamenik Vladan Milić. Vence je položio i Marko Parezanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, kao i predstavnici Vojske i Policije, i organizacija civilnog društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije – Udruženje rezervnih vojnih starešina, Udruženje za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, Udruženje potomaka ratnika, kao i Zavičajno udruženje „Čačani“.

„Ovaj spomenik izgrađen je 1934. godine, na inicijatvu žena iz ovog kraja. To govori o veličini srpskih majki i ćerki, ali i o kosmopolitizmu Čačana između dva svetska rata. Ovaj spomenik opominje u današnjim teškim ratnim vremenima od Ukrajine do Izraela i Palestine, da svi ljudi, a naročito oni koji vode državu moraju da budu mudri, racionalni i razumni. Sa ponosom dolazimo ovde da se poklonimo junacima i žrtvama sa obe strane, jer vojnici koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu, izvršavali su naređenja svojih vođa. Zato bi na ovaj dan trebalo opominjati nove generacije da do takvih sukoba nikada više ne sme doći“ – rekao je gradonačelnik Todorović.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.