Trudnice neće biti vakcinisane

Dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacije trudnica, one neće biti vakcinisane, poručio je danas imunolog i član Kriznog štaba u borbi protiv kovida-19 Srđa Janković.

On je na konferenciji za novinare rekao da nijedna od raspoloživih vakcina protiv korone do sad nije ispitivana kod trudnica i preporučio odlaganje trudnoće nakon što se primi vakcina, ali ne, ističe, na duži vremenski period.

Besmislene su izjave pojedinih, čak i lekara, da treba čekati godinu dana ili plašenje žena da nakon vakcinacije neće moći da ostanu u drugom stanju, naglasio je Janković.

On kaže i da je bilo slučajeva u svetu da su neke osobe vakcinisane, pa naknadno saznale da su u drugom stanju, ali, navodi, nijedna od njih nije imala komplikacije.

Janković ukazuje da je važno da sve žene koje planiraju trudnoću i žele da se vakcinišu, budu svesne da vakcinacija za njih nije potpuno bezbedna, ali, napominje, ne postoji nikakav razlog da se pretpostavi i da nije.

Ono što bi možda bilo razumno je odložiti trudnoću za posle vakcinacije, ali ne na duži vremenski period, kao što se može čuti od pojedinaca, samo praktičnog tog meseca kada se primi vakcina, ne više, ukazao je Janković.

IZVORTanjug / Nova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.