SZO: Zagađenje vazduha u Srbiji opasno, 6.600 preuranjenih smrti u 2016.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu Marjan Ivanuša izjavio je da procene te organizacije iz 2016. ukazuju na oko 6.600 preuranjenih smrti usled zagađenja vazduha u Srbiji, i da to zagađenje „može rezultirati“ različitim ozbiljnim oboljenjima i dovesti do smrtnih ishoda.

Naše svakodnevne aktivnosti na području ratarstva, industrije, saobraćaja, grejanja, utiču na kvalitet vazduha, pa je potrebeno uvoditi dodatne mere na svim tim područjima, rekao je Ivanuša za list Politika.

On je rekao da je cilj dugoročno unapređenje kvaliteta vazduha i da su zbog toga potrebne koordinirane intervencije u relevantnim sektorima, ali ne samo na nivou donosioca odluka, već i celog društva.

Kako je dodao, „puno toga može da se uradi na pojedinačnom nivou, ali uz podršku lokalne samouprave“.

Kada govorimo o zagađenom vazduhu treba pomenuti i veliki problem pušenja cigareta u Srbiji, za koji procene ukazuju da se na godišnjem nivou registruje skoro 20.000 preuranjenih smrti koje se mogu dovesti u vezu sa pušenjem, istakao je Ivanuša.

IZVORBeta / Politika / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.