Svečano otvorena Palata pravde – Brnabić: Kragujevac postao grad kranova

Foto: Kragujevac.rs

Palata pravde, iako već uveliko radi od januara ove godine, danas je svečano otvorena. Premijerka Ana Brnabić je na svečanosti rekla da je Kragujevac dobio jednu od najlepših i najmonumentalnijih zgrada, kao i da je u proteklih pet godina postao grad kranova.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je prisustvovala svečanom otvaranju Palate pravde u Kragujevcu. Zanimljivo je da se u ovoj zgradi, u kojoj je smešteno 11 pravosudnih organa, suđenja uveliko održavaju, a tek je danas svečano otvorena.

Foto: Kragujevac.rs

Po dolasku u Palatu pravde, premijerka je obišla ovaj objekat i istakla da je Kragujevac dobio jednu od najlepših i najmonumentalnijih zgrada kada je reč o javnim institucijama u zemlji.

“Bila sam ovde dok se zgrada gradila, posetila sam je i jedva sam čekala da se završi zato što je tada već bilo sasvim jasno da će biti jedna od najlepših i najmonumentalnijih zgrada, ne samo u sistemu pravosuđa, već uopšte, od svih naših javnih institucija. I zbog toga mi je posebno drago što se nalazi upravo u Kragujevcu”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, u poslednjih pet godina, izgled i identitet Kragujevca se ubrzano menja.

Foto: Kragujevac.rs

“Kada sam postala predsednica Vlade, 2017. godine, prvi problem koji me je dočekao je bio štrajk radnika Fiata u Kragujevcu. Sećam se da sam toliko bila zaokupljena time i sećam se koliko je Kragujevac tada bio drugačiji grad, nego što je to danas. I to vidim svaki put kada dolazim ovde. Vidim to po novim fabrikama koje zapošljavaju ljude, po novim objektima, i na kraju krajeva, po najmodernijim i najsigurnijim objektima koje imamo u Republici Srbiji, kao što je ovaj, ili Državni data centar, u neposrednoj blizini u kome već završavamo i drugi fazu za naše službe bezbednosti, ili Centar izvrsnosti za biomedicinu, biotehnologiju i istraživanje matičnih ćelija. Drago mi je što je u tih pet godina i Kragujevac postao grad kranova”, izjavila je premijerka Brnabić.

Najveći pravosudni infrastrukturni projekat, koji je Ministarstvo pravde pokrenulo u poslednjih nekoliko decenija i koji je u potpunosti finansiran iz budžeta Republike Srbije, otvorila je ministarka Maja Popović.

“Cilj izgradnje nove Palate pravde u Kragujevcu, najvećeg novoizgrađenog objekta Ministarstva pravde u proteklih nekoliko decenija je stvaranje najboljih uslova za rad pravosudnih organa, lakši pristup građana pravdi i efikasnije sudstvo. Zahvaljujući novoj zgradi, koja ispunjava sve protokole sigurnosti i bezbednosti i sve tehnološke standarde, građani će moći svoje pravo da ostvare efikasnije, brže i sa što manje troškova, u razumnom roku“, izjavila je ministarka pravde Maja Popović, zahvalivši se lokalnoj samoupravi koja je finansirala izgradnju saobraćajne infrastrukture.

U Palati pravde smešteno je 11 pravosudnih organa, a to su Apelacioni, Viši, Osnovni, Prekršajni i Privredni sud, Apelaciono, Više i Osnovno javno tužilaštvo, kao i odeljenja Apelacionog prekršajnog suda, Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva. Zgrada ima 24 sudnice i 74 kabineta, a u njoj radi oko 800 ljudi.

IZVORInfokg.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.