ŠTA JE SA OSTALIM GRADOVIMA? Inspekcija zatvorila “Lidl” u Kragujevcu

Kragujevačka komunalna inspekcija u saradnji sa komunalnom milicijom danas je zatvorila LIDL u tom gradu, zbog kršenja protivepidemijskih mera. Prodajni objekat tog lanca koji se nalazi u naselju Stanovo, zatvoren je privremeno na 72 sata.

Komunalna inspekcija koja u okviru svojih nadležnosti kontroliše i maloprodajne objekte, u kragujevačkom LIDL-u ustanovila je kršenje više protivepidemijskih mera koje su na snazi. LIDL-u je odmah izrečena mera privremenog zatvaranja objekta na 72 sata, potvrdila je za naš portal Zorica Avramović, načelnica Gradske uprave za inspekcijske poslove.

Ona je pojasnila da je u LIDL-u zatečeno oko 280 kupaca, što je znatno iznad dozvoljenog broja. Dodala je i da ovaj trgovinski lanac u svom objektu nije mogao da uspostavi nikakav red, unutra su bili ljudi bez zaštitne maske, nije se poštovala distanca među kupcima, kao ni pravilo da na devet kvadrata može da bude samo jedan kupac. Takođe, ispred objekta nije bilo adekvatne dezobarijere.

Mera zatvaranja je odmah po uočenim nepravilnostima stupila na snagu, zatvorili smo objekat, a rešenje smo poslali na adresu sedišta kompanije u Srbiji, izjavila je Avramović za Nova.rs. Ona je podsetila da je inspekcija više puta ovoj kompaniji ukazivala na propuste, a nedavno im je izrečena i novčana kazna od 300.000 dinara, takođe zbog kršenja mera, a iznosom od 50.000 dinara kažnjeno je i odgovorno lice u pravnom licu.

Tradicionalno, četvrtak je dan kada se, zbog akcija, u LIDL-ovim objektima zadesi veliki broj ljudi. Ovog puta, prema rečima pojedinih kupaca, najveća gužva bila je oko alata. U Kragujevcu, inače, radi još jedan maloprodajni objekat LIDL-a u centru grada.

Podsećamo, u Srbiji je juče ponovo registrovano više od 5.000 zaraženih koronom, preminulo je 37 pacijenata. Ipak, čini se da je potreba za kupovinom nadjačala predostrožnost i strah od zaraze. O tome svedoče redovi i gužva u LIDL-u. I dok iz bolničkih crvenih zona stižu upozorenja o punim kapacitetima, izgleda da takve alarmirajuće poruke nemaju mnogo uticaja.

Maske su tu, ali u prodavnici retki vode računa o preporučenoj distanci. Gužva je unutra, ali i ispred prodavnice na Novom Beogradu. Više bismo voleli da takve gužve vidimo u redovima za vakcinaciju. Slična situacija je i čačanskom LIDL-u, gde su od jutros gužve ogromne, a potrošači, iako nose maske ne poštuju prostornu distancu.