Srbija za tri godine donirala Republici Srpskoj 73,7 miliona evra

Vlada Srbije je od septembra 2017. do decembra 2020. godine doznačila Republici Srpskoj 73,7 miliona evra.

Od ukupnog iznosa doznačenih donatorskih sredstava, prema odlukama Vlade Srpske, za finansiranje projekata izdvojeno je 38.237.083 evra, za druge namene 15.457.575 evra i za podršku budžetu Republike Srpske u 2020. godini za saniranje posledica izazvanih pandemijom virusa korona 20.000.000 evra, saopštili su iz Vlade RS za agenciju Srna.

Dalje se navodi da je Srbija do sada Republici Srpskoj odobrila 11 donacija, koje se realizuju posredstvom Ministarstva finansija RS.

Te donacije su najvećim delom usmerene za realizaciju kapitalnih projekata u opštinama i gradovima RS, kao i opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom

Sva sredstva Vlade Srbije koriste se na transparentan način. Nosioci projekata redovno obaveštavaju Ministarstvo finansija o aktivnostima po projektima, te dostavljaju potrebnu ugovornu dokumentaciju i dokumentaciju za plaćanja po projektima, navedeno je iz Vlade RS.

Ova donatorska sredstva odobravaju se u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama, s ciljem izgradnje i jačanja odnosa Srbije i RS, navedeno je iz Vlade RS.

Još su naglasili da su u skoro svakoj opštini i gradu u Republici Srpske projekti ili već realizovani ili je njihova realizacija u toku, te da su izgradjeni ili rekonstruisani objekti poput vrtića, sportskih dvorana, igrališta, zdravstvenih ustanova.

IZVORNova Ekonomija
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.