SPC danas bira novog patrijarha, Sabor zaseda u 12 sati

Liturgijom u Hramu Svetog Save jutros je počeo molitveni deo zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) na kojem se bira novi patrijarh. Liturgiju predvodi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je na čelu SPC kao najstariji član Sinoda dok se ne izabere patrijarh.

Radni deo Sabora trebalo bi, prema nezvaničnim informacijama, da počne oko 12 časova u kripti Hrama.

Saborom će predsedavati vladika sremski Vasilije umesto vladike šabačkog Lavrentija, koji je trebalo kao najstariji po ustoličenju ali će odsustvovati iz zdravstvenih razloga.

Kako je još navedeno, „nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost“.

Vladike koje ne mogu da prisustvuju Saboru svoj glas će poveriti drugom vladiki da glasa.

Neophodno je da Saboru lično prisustvuje dve trećine episkopa i mitropolita.

Sabor se održava na isteku roka od tri meseca, od kada je preminuo patrijarh Irinej, usled korone. Toliko je, po Ustavu SPC, dozvoljeno da prođe do izbora novog poglavara.

Nakon molitvenog početka Sabor počinje radni deo kojim predsedava najstariji vladika po hirotoniji, odnosno ustoličenju.

To je trebalo da bude episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije ali je, dan pre zasedanja „hospitalizovan u Кliničkom centru Srbije u Beogradu“, kako je saopštila Informativna služba SPC.

Zato će zasedanjem predsedavati episkop sremski Vasilije.

Izbor patrijarha na apostolski način

Ustavom SPC predviđeno je da se poglavar bira žrebom, na „apostolski“ način, kako bi se otklonio politički uticaj.

Uoči Sabora pojavile su se spekulacije u javnosti da bi procedura mogla da se donekle promeni.

Na početku rada, utvrdi se lista imena vladika koji imaju pravo da budu izabrani, pri čemu je uslov da upravljaju eparhijom barem pet godina.

Prema pravilima, kako je biran patrijarah Irinej, glasa se tajno dok se ne izaberu tri kandidata sa pedeset posto plus jedan glas.

Imena tri kandidata stavljaju se u tri koverte u Jevandjelje od kojih jednu izvlači, za tu priliku, pozvan neki od igumana manastira koji je predaje predsedavajućem Saborom.

Predsedavajući čita ime novog poglavara, nakon čega se otvaraju i ostale koverte. Vladike tada izgovaraju „dostojan“ i uzimaju od novog patrijarha blagoslov.

Crkvena zvona označiće da je izabran novi patrijarh

Crkvena zvona bi trebalo da oglase da je izabran novi patrijarh koji se, obično dan kasnije, uvodi u tron, na bogoslužbenoj svečanosti u Sabornoj crkvi kada mu se predaju poglavarska znamenja.

Kasnije se ustoličuje u drevnom sedištu srpskih crkvenih poglavara, u Pećkoj patrijaršiji. Taj manastir je, mada u eparhiji raško-prizrenskoj, u njegovoj neposrednoj nadležnosti.

Biranje žrebom uvedeno je u vreme patrijarha Germana.

Prvi koji je tako izabran bio je patrijarh Pavle, dotadašnji episkop raško-prizrenski. Tek u devetom krugu glasanja postao je treći kandidat.

Prilikom prethodnog izbora, u prvom krugu je kandidat postao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, u narednom tadašnji episkop niški Irinej, doskorašnji patrijarh, a u četvrtom episkop bački Irinej.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.