Škola odbila molbu za besplatne knjige socijalno ugroženima

Nakon pritužbi roditelja učenika Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“, da je škola odbila njihovu molbu da zbog teške materijalne situacije odobri korišćenje besplatnih udžbenika, makar za pojedine predmete, pokrenut je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i te beogradske škole.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika građana, „zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja i povrede prava deteta, od nadležnog ministarstva i OŠ „Oslobodioci Beograda“ je zatraženo da u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.

Zaštitnik građana od resornog ministarstva i škole traži da ga obaveste i da li je Savet roditelja OŠ „Oslobodioci Beograda“ učestvovao u postupku izbora udžbenika shodno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i na koji način“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i škola dalje treba da obaveste Zaštitnika građana na osnovu kojih kriterijuma je OŠ „Oslobodioci Beograda2 vršila izbor udžbenika i na koji način su vrednovani kriterijumi za izbor udžbenika.

Zaštitnik građana od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebno traži da ga obavesti o tome da li za sve osnovne škole postoji univerzalni i jedinstveni način vrednovanja kriterijuma prilikom izbora udžbenika.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.