Siniša Mali: „Poljoprivredni proizvođači oslobođeni obaveze fiskalizacije“

Foto: insta @mali_sinisa

Beograd – Ministar finansija Siniša Mali govorio je o novom modelu e-fiskalizacije i koristima koje taj sistem donosi.

On je, gostujući na Radio televiziji Pančevo, precizirao i ko treba da pređe na novi sistem fiskalizacije najkasnije do 1. maja 2022. godine.

Mali je istakao da, kada su pijace u pitanju, poljoprivrednici koji prodaju svoje voće i povrće, nisu obveznici fiskalizacije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Oni rade svoj posao i nema potrebe da izdaju fiskalni račun. Oni koji su u obavezi na pijacama, to su preprodavci. Oni prodaju i deterdžente i druge stvari, i oni su nelojalna konkurencija prodavnicama, samostalnim trgovinskim radnjama. Oni su u obavezi da budu u sistemu fiskalizacije, što ima smisla. Dakle, morate da imate na belo ulaz, morate da imate izlaz i za to morate da izdate fiskalni račun, kao bilo koji drugi preduzetnik ili bilo koja trgovinska radnja“, naveo je ministar Mali.

On je istakao značaj fiskalizacije i naveo da je veoma je važno da, uprkos pandemiji i svim drugim globalnim izazovima, mi ne stajemo sa suštinskim reformama koje menjaju privredno okruženje i čine da ono bude konkurentnije, efikasnije, atraktivnije za nove investitore, jer to znači nova radna mesta, veće plate i penzije…

On je naglasio da je proces fiskalizacije u toku i da od 1. maja, svi koji su obveznici novog sistema fiskalizacije, moraju da rade po novom sistemu.

Prema njegovim rečima, prethodni model fiskalizacije je počeo sa primenom 2003. godine i potrebno je da bude zamenjen novim, savremenijim sistemom koji prati nove trendove u IT tehnologiji.

„Novi model je potpuno u skladu sa najnovijim tehnološkim dostignućima. On omogućava Poreskoj upravi efikasniji i bolji rad, omogućava se uvođenje reda u tu sivu zonu. Dakle, ono što želimo jeste da, zajedno sa građanima Srbije, smanjimo uticaj sive ekonomije, jer ako neko ne uzme fiskalni račun ili ako je fiskalni račun nepravilan, falsifikovan, koristi od toga ima samo prodavac koji nije platio porez državi, a od tog poreza gradimo bolnice, kupujemo vakcine, nabavljamo lekove, povećavamo penzije i plate“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, u novom sistemu svaki račun ima takozvani QR kod, i kada se on skenira telefonom, automatski se dobija odgovor da li je račun ispravan ili ne.

„Za privredu je ovaj sistem važan jer omogućava borbu protiv nelojalne konkurencije. Sada imate prodavnice koje plaćaju poreze, doprinose i sve ostalo, a imate i one koji rade na sivo, i naravno da su oni onda nelojalna konkurencija, da mogu da budu jeftiniji od onih koji plaćaju sve poreze i doprinose. Mi hoćemo da se borimo protiv takve nelojalne konkurencije”, objasnio je ministar.

On je rekao i da je Privredna komora Srbije izračunala da 10 miliona evra privreda štedi uvođenjem novog sistema u odnosu na stari, jer neće imati rezervne papirne trake, obavezne godišnje servise uređaja…
Ministar je rekao i da fiskalni uređaj po novom sistemu može da bude mobilni telefon, laptop…

„Ja sam obišao jedan frizerski salon, jer i frizeri ulaze u novi sistem fiskalizacije. Prethodne nedelje sam obišao Malo pozorište Duško Radović. Dakle, kada kupujete karte u pozorištima, bioskopima, te ustanove kulture takođe treba da vam izdaju fiskalni račun po novom sistemu. Hoću sve te male privrednike koji su u obavezi da se fiskalizuju da podstaknem da fiskalizaciju obave u što kraćem periodu”, naglasio je Siniša Mali.

Kako je dodao, već 130.000 privrednih društava se prijavilo za proces fiskalizacije, a postoji i više od 200 softverskih i hardverskih rešenja za novi sistem fiskalizacije.

„Pozivam sve da na novi sistem pređu što pre, da ne čekaju poslednji trenutak“, rekao je ministar i podsetio da je Vlada Srbije usvojila odluku o novom roku za prijave za subvenije na nabavku fiskalnih uređaja od 15. marta do 5. aprila.

„Dakle, država je i ovde bila veoma fer i pokazala svoju snagu i trošak uvođenja novog sistema fiskalizacije preuzela na sebe. 100 evra država plaća za svaki fiskalni uređaj plus 100 evra za svaku prijavljenu lokaciju. Za 125.000 privrednih društava koje su se prijavile za subvenciju, mi smo subvenciju i isplatili jer ono što obećamo, to i ostvarimo”, naveo je Siniša Mali.
Ministar je najavio i uvođenje sistema e-faktura, čime se ispunjavaju zahtevi privrede da se ubrza povraćaj PDVa.

„Kada imate e-fakture i kada se ulazna i izlazna faktura poklope, automatski dobijate povraćaj PDV-a. Još jedan veliki zahtev privrednika realizujemo, činimo našu privredu i konkurentnijom i atraktivnijom i to su dve velike reforme koje sprovodimo”, zaključio je Siniša Mali.

IZVORB92.net
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.