SEČA BADNJAKA U RAKOVI

Čačak – Tradicionalno sveto drvo badnjak seče se na Badnje jutro kao simbol svetlosti i toplote, koja greje i zbližava ukućane. Poštujući veru i tradiciju, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je zajedno sa ostalim predstavnicima lokalne samouprave, kao i sa starešinama hramova Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Svete Marine u Atenici i hrama Svete Trojice u Rakovi, i uz prisustvo meštana, jutros obavio seču badnjaka u mesnoj zajednici Rakova. Tome je prethodila molitva i blagoslov u crkvi Svete Trojice.

Gradonačelnik Todorović je na današnji praznik svim sugrađanima poželeo zdravlja i sreće u godini koja je počela.
Molitva u Crkvi Svete Trojice u Rakovi
„Na Badnje jutro, zajedno sa meštanima Rakove, sveštenstvom i mojim saradnicima, želim svom verujućem pravoslavnom narodu i svima koji slave Badnji dan i sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik Božić, da nam ova 2023. godina donese puno zdravlja, ljubavi, poštovanja, mira i svakog blagostanja“, rekao je nakon seče badnjaka prvi čovek Grada. On je ovom prilikom napomenuo da je planirana  izgradnja parohijskog doma u hramu Svete Trojice u Rakovi, koji je izgrađen pre tri godine.
Smisao Božića ogleda se, pre svega, u promeni koja je zadesila ljudski rod, u ovaploćenju Gospoda našeg spasa, Isusa Hrista.
Jerej Slobodan Jakovljević, sveštenik pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čsčku
„Kako kažu tumači Svetog pisma i Sveti oci, ljudski rod je bio zreo za neku istorijsku prekretnicu u periodu rođenja Gospoda, da je toliko zavladalo bezumlje, bezakonje i nemoral, da je zaista moralo da se desi nešto što će preokrenuti tok ljudske istorije. Daleko od svake carske pompe, daleko od jerusalimskog prvosvešteničkog staleža, skromno u gostionici rađa se malo dete koje je uspelo da pokori čitav svet. Skromnost postaje osnovna vrlina ovoga praznika. Skromnost, zato što Hrista dočekuju skromni ljudi, dočekuju ga pastiri i skromnost mora biti osnov svake kulture koja ima pretenziju da sebe naziva hrišćanskom. Zato glavne odlike ovoga praznika ne treba da budu u koloritu običaja koji jesu lepi, treba da se ispoštuju, ali osnovna stvar ne treba da bude spoljna manifestacija vere kroz običaje, nego treba da bude teološki smisao i osmišljavanje praznika koji se ogleda pre svega u tome da svako od nas ode na Svetu liturgiju na Božić, da se pričesti i da se proslavi u radosti, ali pre svega u skromnosti“, rekao je jerej Slobodan Jakovljević, sveštenik pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.
Predstavnici gradskog rukovodstva, su uz molitvu i želje blagostanja sveštenstva, odsekli badnjak koji je tradicionalno postavljen ispred hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, a večeras u 17 časova biće položen na oganj.
Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Saša Tanasković
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.