SAVINDAN PROSLAVLJEN I U MAŠINSKO SAOBRAĆAJNOJ ŠKOLI, KOJA ĆE USKORO DOBITI NOVI OBJEKAT

Čačak – Najveći srpski prosvetitelj i ujedinitelj našeg naroda proslavljen je danas i u Mašinsko saobraćanoj školi u Čačku. Učenici škole, poslovni partneri, saradnici i predstavnici Gradskog rukovodstva  obeležili su danas školsku slavu. Ove godine, uz podršku preduzetnika, donatora i lokalne samouprave predviđena je i gradnja jednog objekta od 300 kvadrata za potrebe tekstilne struke.

Mirko Lazović, direktor Mašinsko saobraćajne škole u Čačku
„Ovih dana očekujemo i posetu predstavnika nemačke razvojne banke. Napravili smo konzircijum prošle godine, a godinu i po dana smo konkurisali i u drugom krugu smo uspeli da prođemo i očekujem da ćemo potpisivati ugovore za mesec i po dana. To je podrška dualnom obrazovanju naših učenika, podrška da opremimo naše radionice sa CNC mašinama. Vrednost projekta je oko 600.000 evra i predviđene su i obuke za nastavnike i za instruktore u firmama gde nam deca odlaze da realizuju praktičnu nastavu. To su firme: „Deveti Septembar“, „Stil produkt“, „MHS Trifunović “ i „Mašinski centar  Tanasković“. Predviđeno je da se u ovim firmama tri obrazovna profila školuju po dualnom modelu. To su operateri mašinske obrade, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašina i mašinski tehničari za komjutersko konstruisanje. Škola je od početka uključena u reformu srednjeg stručnog obrazovanja i upisujemo i nove smerove, sve u saradnji sa privrednim sektorom. U poslednjih nekoliko godina, firme mašinske struke su veoma zainteresovane za ovu saradnju, a ove godine imamo sedam obrazovnih profila, gde jedan deo učenika pohađa nastavu po dualnom modelu“, izneo je planove za dalji rad, direktor Mašinsko saobraćajne škole, Mirko Lazović.
Školsku slavu Svetog Savu, učenicima i nastavnicima Mašinsko – sobraćajne  škole, čestitao je gradonačelnik Čačka, MilunTodorović.
„Školstvo jeste alat, odnosno ustanova koja proizvodi kadrove za privredu. Danas su ovde sa nama i privrednici, predsednici kompanija i firmi koji su zajedno sa Upravom škole i Gradskim rukovodstvom, na dobrom putu da unaprede dualno obrazovanje u ovoj školskoj ustanovi. Tri godine unazad intezivno radimo na ozakonjenju svih objekta na hektar i 40 ari, koliko ovde imamo zemljišta. I konačno na proleće krećemo sa izgradnjom objekta na 300 metara kvadratnih za potrebe dualnog obrazovanja u tekstilnoj industriji. Otišli smo i korak dalje, na FTN imamo i taj smer, metalski smer ima potrebu za što više radnika i kroz ovaj program zajedno sa Vladom RS i nevladinim sektorom, i grad Čačak aktivno učestvuje u ovom projektu da osposobimo decu da odmah budu uposleni. Samo u Stil produktu je potreba za još 40 radnika, imaćemo još novih zapošljavanja i u Remontni zavod i Deveti septembar, Metalsku preradu Tankosić, kao i Forverk. Samo u Forverku je zaposleno 850 radnika, a do kraja ove godine taj broj biće više od 1000 zaposlenih. Zaista sam ponosan na dugogodišnju saradnju sa direktorom Lazovićem, i efekti se vide i najsrećniji ćemo biti kada naši svršeni srednjoškolci odmah dobiju posao. Veoma je važno da školujemo kadrove za privredu i da žive od svog rada u svom rodnom gradu. Sledi i kompletna rekonstrukcija ove školske ustanove i želja je da u narednoj grejnoj sezoni ova škola  se greje na gas“, naveo je buduća ulaganja u Mašinsko saobraćajnu školu, prvi čovek Grada, Milun Todorović.
Školska slava obeležena je svečanom priredbom koju su pripremili učenici sa svojim nastavnicima, uz dodelu nagrada najboljim radovima sa literarnog konkursa.
Tekst i fotografije: Svetlana Vučković
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.