Ružić: Tehnologija i digitalizacija utiču na obrazovanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je na međunarodnoj onlajn konferenciji o novim modelima obrazovanja u uslovima pandemije koronavirusa pod nazivom EDUCATION 4.0, da tehnologija i digitalizacija utiču na obrazovanje.

On je podsetio na program Master 4.0, koji su pokrenuli Inicijativa Digitalna Srbija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da je 2019. godine upisana prva generacija.

Program Master 4.0 studije kreiran je s ciljem da omogući sticanje performansi neophodnih za poslovanje na digitalnom tržištu.

Direktorka kancelarije UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da je važno premostiti digitalni jaz da bi sva deca imala pristup obrazovanju i veštinama.

Ukoliko se to ne učini cena će biti previsoka, navela je.

Prema njenim rečima, pandemija koronavirusa ukazala je na neverovatne potencijale učenja na daljinu.

Rekla je da je školovanje 1,6 milijardi dece bilo poremećeno tokom pandemije koronavirusa. Pandemija je, kazala je, otkrila slabosti obrazovnog sistema, ali i ubrzala procese inovacije i digitalizacije.

Da bi se prebrodila kriza obrazovanja tokom pandemije potrebno je da se udruže privatni i javni sektor.

Izgradnja „učionice budućnosti“ treba da dovede do toga da niko ne bude izostavljen i da sva deca imaju pristup takvom obrazovanju, medju kojima je posebno istakla i one kojima je pristup savremenom obrazovanju otežan kao što su romska deca.

Šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banbke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi rekao je da je EIB počeo da ulaže u srpsko obrazovanje pre više od deset godina.

Godine 2020. tokom same pandemije, EIB je potpisala jednu od najvažnijih investicija za Srbiju – 65 miliona evra za finansiranje digitalizacije sprskih škola koja će povećati digitalne kapacitete učenika i nastavnika širom zemlje, rekao je Bragonzi.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.