Rusija spremna da obezbedi svoje vakcine Sputnjik V za 50 miliona Evropljana

Ruska antikovid vakcina Sputnjik V prešla je ključnu fazu danas za upotrebu u EU time što je Evropska agencija za lekove (EMA) počela da je ispituje, a ruske vlasti su izrazile spremnost da obezbede vakcine za 50 miliona Evropljana od juna.

Evropska agencija za lekove počela je kontinuirano ispitivanje Sputnjika V, vakcine protiv Kovida-19 koju razvija ruski centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, saopštila je danas ta agencija.

Odmah posle tog saopštenja šef ruskog Fonda za direktne investicije (RDIF) koji je doprineo razvoju ove vakcine Kiril Dmitrijev rekao je u saopštenju da čim Evropska agencija za lekove odobri rusku vakcinu da će Rusija moći da obezbedi vakcine za 50 miliona Evropljana od juna 2021.

Cilj je da Sputnjik V znatno doprinese da se spasu milioni života u Evropi. Partnerstva u oblasti vakcina treba da budu odvojeno od politike, a saradnja sa EMA je odličan primer jer je udruživanje snaga jedini način da se okonča pandemija, rekao je Dmitrijev, i ukazao da je Sputnjik V već odobren u četrdesetak zemalja u svetu.

Evropska agencija za lekove navela je da bi vreme potrebno za odobrenje vakcine trebalo da bude kraće nego obično zbog već ostvarenih pripremnih radnji. Prva faza se sastoji u kontinuiranom ispitivanju podataka i kliničkih proba. Zatim treba da usledi zvaničan zahtev da se na godinu dana izda uslovno odobrenje za stavljanje vakcine u promet.

Do sada je vreme između kontinuiranog ispitivanja i odobrenja bilo izmedju dva i četiri meseca.

Poslednjih nedelja bilo je javno nadmudrivanje izmedju proizvođača Sputnjika V koji su rekli da su predali vakcinu evropskom regulatornom telu na odobrenje i EMA koja je odgovarala da nije dobila zahtev.

Dočekana skeptično na Zapadu, prva ruska vakcina protiv kovida-19 je u medjuvremenu uverila stručnjake, posebno posle objavljivanja rezultata u specijalizovanom časopisu Lanset (The Lancet) prema kojima efikasnost ruske vakcine je 91,6 odsto za simptomatske oblike bolesti.

Evropska komisija je odvojeno saopštila da nema nameru da uključi Sputnjik V medju vakcine koje planira da kupi.

Ne vode se nikakvi pregovori da se vakcina Sputnjik uključi u taj portfelj, rekao je jedan portparol Evropske komisije u Briselu.

Za sada su u EU odobrene vakcine Fajzer/BioNTek, Moderna i AstraZeneka. Četvrta vakciina Džonson i Džonson je podnela zahtev za autorizaciju. Još dve vakcine Novavaks (Novavax) i KjurVak (CureVac) su počele proces kontinuiranog ispitivanja.

IZVORBeta
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.