RPK KRALJEVO DODELILA NAGRADE USPEŠNIM ČAČANSKIM PRIVREDNICIMA

Čačak – Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga uvek prepoznaje preduzeća i pojedince koji su ostvarili doprinos u razvoju kako sopstvenog preduzeća, tako i privrede našeg kraja. I na kraju ove godine, tradicionalno, RPK dodelila je nagrade za posebne doprinose razvoju, kao i za prepoznate lidere, ali i jubilarne nagrade za iscrpan i dugotrajan rad naših preduzeća, koje itekako treba da budu podstrek i motivacija drugima da se može opstati u našim uslovima i poslovati po nekoliko decenija.

Gorana Tanasković, rukovodilac RPK Kraljevo OJ Čačak

„Ove godine nagrada Privredne komore za poseban doprinos razvoju privrede iz oblasti industrije dodeljena je privrednom društvu „Atenic – Commerce doo“ iz Čačka koje je ostvarilo izuzetne rezultate u 2022. godini, a nagrada privredne komore Srbije za regionalnog lidera dodeljena je Radmili Trifunović , „Metalac a.d.“ iz Gornjeg Milanovca. Pored ovih, dodeljene su i jubilarne nagrade za preduzeća koje posluju 20 i više godina, pa sa područja Moravičkog okruga, ove godine dodeljeno je više od deset nagrada. To su preduzeća „Rudnik“ sa Rudnika, koje posluje 70 godina, zatim preduzeće „Etitex“ za poslovanje od 40 godina, preduzeće „Betonjerka“ iz Čačka za poslovanje od 30 godina, „Tetragon“ 30 godina i isto toliko preduzeća „Tatović“, „Bin Metal“, „Cemprom“,  „Kafatex“, „MD produkt 92″, “ Siti Čačak“, “ Aurora“ Lučani , „Mišković“ Gornji Milanovac, zatim „DB Komerc“ Baljevac, i „Vuković“ Adrani koji takođe posluju tri decenije. Preduzeća koja su dobila jubilarne nagrade za pslovanje od 20 godina su „Eurotermik“ Kraljevo, „Deco“ Vrnjačka banja, „Flint group Balkan“ Gornji Milanovac, „Auto Čačak Komerc“ i „Jamax“, saopštila je Gorana Tanasković, rukovodilac RPK Kraljevo OJ Čačak.

Jedna od nagređenih firmi za poslovanje pune tri decenije je i „Kafatex“ iz Čačka, koje se bavi proizvodnjom i prometom konditorskog programa, pre svega ratluka. Proizvodni asortiman obuhvata proizvode žita, pirinča i pšenice, zatim mlinaste i praškaste proizvode, koštunavo i suvo voće, kao i začine. Početak je bio jako težak, priča nam komercijalista ovog preduzeća Vladimir Milošević.

Vladimir Milošević, jubilarna nagrada za 30 godina postojanja firme „Kafaex“

„Prvobitna ideja je bila da se prži i prodaje kafa, međutim zbog tada aktuelnih tržišnih zbivanja, gazda nije hteo da radi na crno i krenuo je sa pakovanjem. Glavni artikal tada je bio pirinač. Počeli smo 1992. a već naredne godine imali smo hiperinflaciju i u jednom trenutku otpustili smo sve radnike, ostali smo nas trojica dok  se dinar nije učvrstio. Početkom 1994. godine počeli smo ponovo i od tada beležimo samo rast u poslovanju. Zahvaljujem Privrednoj komori za jubilarnu nagradu, nije lako postojati 30 godina, nadam se da ćemo i mi dostići šest ili sedam decenija što nije ni malo lagano. Mada, sada smo u periodu kada je generalno teško poslovanje, ali nadam se da ćemo i to pregurati baš kao što smo uspeli i 1993. godinu. Iskreno, dve godine kovida nije bilo jednostavno, s tim što smo 2020. godine imali i podršku države. Inače, naša firma ima 23 zaposlena radnika. Prisutni smo u celoj Srbiji, u svim značajanijim domaćim trgovinama“, priča nam o poslovanju dugom tri decenije, komercijalista firme „Kafatex“, Vladimir MIlošević.

Jedan od dobitnika jubilarne nagrade za 30 godina uspešnog poslovanja je i čačanska firma „Bin Metal“, osnovana 1992. godine. Osnovnu delatnost čini proizvodnja opruga i proizvodi od žica. Kao i u svakoj kompaniji, u tom periodu početkom devedesetih, osnivači su krenuli iz jedne male prostorije i za 30 godina postojanja postali su ozbiljna firma koja ima 70% izvoza ka zemljama širom Evrope.
„Nikada nam cilj nije bio da budemo neka velika firma već smo pravi model jedne porodične srpske firme koja ima do 15 zaposlenih. Mi smo već u zadnjih 17 i 18 godina ušli na svetska tržišta, imamo sve neophodne sertifikate za izradu opruga i trenutno zapošljavamo 11 radnika i nemamo nameru da budemo veliki, već želimo da i dalje funkcionišemo pod našim sloganom – tradicija , poverenje i sigurnost. I da držimo kvalitet na maksimalnom nivou. Istakao bih prvo da je ovo nagrada mog oca koji je došao na ideju da otvori privatnu firmu, koji je već godinu dana u penziji i njemu pripadaju najveće zasluge za nagradu. Naravno, ne zaboravljam ni jednog radnika koji je bio u firmi, kao ni jednog radnika, kao što su kooperanti, dobavljači, prijatelji naše firme koji su zaslužni za taj uspeh. Ono što bih ja istakao, uvek smo se trudili da budemo skromna i neupadljiva kompanija, o našem kvalitetu govore i saradnja sa Fiatom, Audijem, Zederom, i nemamo nameru da budemo veliki već da zapošljavamo maksimalno 15 ljudi i toga ćemo se držati i u budućnosti“, kaže direktor firme „Bin Metal“, Ivan Čvrkić. On dodaje da su godine kovida ipak ostavile traga na poslovanje.
Ivan Čvrkić, ditektor firme „Bin Metal“
„Stav našeg menadžementa je da ne koristimo pomoć države, ali ono što je sada mnogo osetljivije nego u periodu kovida je situacija u Ukrajini i mislim da će ta kriza dugo trajati, nekoliko godina, iako direktno ne radimo sa Rusijom i Ukrajinom, posao već trpi zato što verovatno neki od naših ozbiljnijih kupaca rade za ta tržišta. I imamo jednu parolu“ – kada nam je najteže, mi najviše radimo, zaključio je Čvrkić.
Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Aleksandar Savić
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.