ROK VATROMET U SRCU GRADA

Čačak – Gosti Srpskog Paba i pravi ljubitelji rok zvuka sinoć su imali jedinstvenu priliku da uživaju u rokenrol svirci Nikole Čuturila sa bendom. Beogradski rok muzičar, gitarista, pevač, tekstopisac i kompozitor nije krio oduševljenje svojim prvim nastupom u Čačku. Iznedrio je svoje emocije i autorske pesme iz bogatog opusa četiri dcenije duge karijere.

„Nepisano je pravilo da je čačanska publika malo oštrija, utoliko bolje, to je meni veći zadatak i potrošiću se maksimalno. Neću štedeti sebe, naravno ovo kažem kroz šalu. Ali, jako mi je drago da smo prvi put u Čačku i vidim da to neće biti poslednji put“, priča nam uz osmeh Nikola, uoči samog početka koncerta, budući da je Pab bio krcat , a prirmetni su bili i pojedini poklonici roka, koji su stajali ispred, uprkos kiši.

Čačani su uživali u dvočasovnoj svirci koja je bila presek Nikoline karijere, uz dobro poznate hitove: Bio sam jako mlad, Vrati se, Voli me, Glorija… ali i nekoliko pesama sa novog albuma „Priče iz Depoa.“

„Uvek bude par iznenađenja, a mi uvek imamo neku varijantu, ako nam se nešto u toku svirke dogodi kao inspiracija, da pružimo još neki užitak. I ovog puta, kao i uvek i svuda biće sigurno za sve prisutne, dva sata dobrog raspoloženja i muziciranja“, „obećao“ je NIkola , dok je u kultnom rok mestu Čačana lagano rasla pozitivna atmosfera.

Tako je i bilo, nošeni strašću i emocijom , Nikola je  sa svojim bendom nizao bisere: Srećan put, Je suis tres fatigue, Kišobran, Sanjam te, Jutro, Slušaj me ,sine,  Daj mi krila, Duga noć bez sna, Lice ulice, Nemir putuje… U talasima istinske rok muzike plovili su zajedno i izvođači i publika. A sve je počelo pre daleke četiri decenije.

„Ja sam već imao tri solo albuma, pre odlaska iz zemlje 1991.godine. Povratnički album I.D. snimio sam u Engleskoj, a u međuvremenu sam snimio još tri studijska albuma i snimiću ih bar još toliko. Iza mene je četrdeset godina rada i nemam vremena za starenje, šaljiv je neprekidno NIkola. Nema tu puno filozofije, ja ovo volim, srećan sam što ovo radim. Koliko sam ja odabrao ovaj poziv, toliko je i on odabrao mene. Kad je takva situacija, onda čovek izlazi na kraj i kada nije na samom vrhu i kad je dole, jer nije ideja bila ući u ovu priču i uspeti po svaku cenu. Ideja je bila je bila ući i ostati“.

Ne možemo zanemariti činjenicu da je ostavio neizbrisiv trag u filmskoj muzici i pozorošnim komadima. Čutura navodi ljubav kao osnovni motiv i kao nepresušni izvor inspiracije.

Nikola Čuturulo, rok muzičar
„Ljubav i samo ljubav. Volim život, volim svoje prijatelje. Volim ljude generalno i trudim se da budem od koristi ljudima i moj životni moto je da je svaki dan blagodet i da ga tako treba doživljavati , jer trošni smo mi i dok smo tu, treba da nam bude što bolje. I da se što bolje osećamo. Generalno, ja se ne štedim. Ne gađam nikakve ciljne grupe , nemam nikakav menadžment u tom smislu. Ja imam svoju intimu i što na um, to na drum. Nemam tu  kalkulaciju i kome se to dopada, super. A ostali, takođe super“, priča nam u vidnom energetskom naboju, NIkola.

Naglašava, da ne voli da daje savete niti poruke mladima, osim osnovnog „pravila“ koga se pridržava.

„Ja to kažem i svom sinu, koji večeras sa svojim bendom ima koncert u Berlinu, on je takođe muzičar. Samo budi svoj, slušaj svoju savest i budi dobar prema bližnjima. Pokušaj da se raduješ u vremenu dok boraviš na ovoj planeti. Radost je intimna stvar i kada bi se skupili i grupisali na taj način, bili bi mnogo jači. U Srbiji se živi jako teško, žive se neke besmislice, koje su na žalost, teško objašnjive, ali tu smo gde smo. Čovek mora da se bori i mora u svom okruženju, svojom delatnošću da doprinese da se stvari pokrenu na bolje. U tom kontekstu, ja se trudim da budem pozitivan i tako funkcionišem“, iskreno govori ovaj vremešni roker, dečačke enregije i osmeha.

A tako je i proteklo uzbudljivo veče u Pabu, u rok vatrometu od njegovih početaka iz Riblje čorbe do poslednjeg albuma i Priča iz Depoa. I , na radost svih prisutnih, i jedno iznenađenje u okvirima bluza, koji je posvetio svom prijatelju, kapetanu Borisu Ižedriću, a koji više nije sa nama. Dirljivo i duboko, kako zavodljivo Nikola poklanja emocije isprepletane sa realnošću. I cela rok poslastica ne bi bila izvodljiva bez odlične organizacije i produkcije Festivala PRiČa.

Žana Nenadović, organizator koncerta
„Osim što je izvanredan tekstopisac, Nikola je i vrhunski gitarista, a bend je sastavio od sjajnih muzičara, afirmisanih u legendarnim rok bendovima: Električni Orgazam, Point Blank, Ortodox Celts. Publika je pretežno bila 35+ i podjednako je dobro reagovala i na stare i na nove pesme, a bilo je i bluza, na radost svih prisutnih. Bilo je ovo nezaboravno veče za ljude sa istančanim muzičkim afinitetima. Nije za svakoga, jer Nikola Čuturilo je umetnik, koji je mnogo ispred svog vremena“ , prenosi nam svoje utiske, organizator koncerta Žana Nenandović.

Iako prvi put u Čačku, Nikola je sinoć poklonio sebe. Srce i dušu. Baš kako i radi svih ovih godina, u svetu ili Srbiji, a Srpski Pab je sinoć bio svet u malom. Srce grada okupano mirisom decembarske kiše. Odličnim rok zvukom, toplinom, zagrljajem, osmehom i suzom.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Žana Nenadović, MIlica Kovačević
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.