ROK VATROMET U SRCU GRADA

Čačak – Gosti Srpskog Paba i pravi ljubitelji rok zvuka sinoć su imali jedinstvenu priliku da uživaju u rokenrol svirci Nikole Čuturila sa bendom. Beogradski rok muzičar, gitarista, pevač, tekstopisac i kompozitor nije krio oduševljenje svojim prvim nastupom u Čačku. Iznedrio je svoje emocije i autorske pesme iz bogatog opusa četiri dcenije duge karijere.

„Nepisano je pravilo da je čačanska publika malo oštrija, utoliko bolje, to je meni veći zadatak i potrošiću se maksimalno. Neću štedeti sebe, naravno ovo kažem kroz šalu. Ali, jako mi je drago da smo prvi put u Čačku i vidim da to neće biti poslednji put“, priča nam uz osmeh Nikola, uoči samog početka koncerta, budući da je Pab bio krcat , a prirmetni su bili i pojedini poklonici roka, koji su stajali ispred, uprkos kiši.

Čačani su uživali u dvočasovnoj svirci koja je bila presek Nikoline karijere, uz dobro poznate hitove: Bio sam jako mlad, Vrati se, Voli me, Glorija… ali i nekoliko pesama sa novog albuma „Priče iz Depoa.“

„Uvek bude par iznenađenja, a mi uvek imamo neku varijantu, ako nam se nešto u toku svirke dogodi kao inspiracija, da pružimo još neki užitak. I ovog puta, kao i uvek i svuda biće sigurno za sve prisutne, dva sata dobrog raspoloženja i muziciranja“, „obećao“ je NIkola , dok je u kultnom rok mestu Čačana lagano rasla pozitivna atmosfera.

Tako je i bilo, nošeni strašću i emocijom , Nikola je  sa svojim bendom nizao bisere: Srećan put, Je suis tres fatigue, Kišobran, Sanjam te, Jutro, Slušaj me ,sine,  Daj mi krila, Duga noć bez sna, Lice ulice, Nemir putuje… U talasima istinske rok muzike plovili su zajedno i izvođači i publika. A sve je počelo pre daleke četiri decenije.

„Ja sam već imao tri solo albuma, pre odlaska iz zemlje 1991.godine. Povratnički album I.D. snimio sam u Engleskoj, a u međuvremenu sam snimio još tri studijska albuma i snimiću ih bar još toliko. Iza mene je četrdeset godina rada i nemam vremena za starenje, šaljiv je neprekidno NIkola. Nema tu puno filozofije, ja ovo volim, srećan sam što ovo radim. Koliko sam ja odabrao ovaj poziv, toliko je i on odabrao mene. Kad je takva situacija, onda čovek izlazi na kraj i kada nije na samom vrhu i kad je dole, jer nije ideja bila ući u ovu priču i uspeti po svaku cenu. Ideja je bila je bila ući i ostati“.

Ne možemo zanemariti činjenicu da je ostavio neizbrisiv trag u filmskoj muzici i pozorošnim komadima. Čutura navodi ljubav kao osnovni motiv i kao nepresušni izvor inspiracije.

Nikola Čuturulo, rok muzičar
„Ljubav i samo ljubav. Volim život, volim svoje prijatelje. Volim ljude generalno i trudim se da budem od koristi ljudima i moj životni moto je da je svaki dan blagodet i da ga tako treba doživljavati , jer trošni smo mi i dok smo tu, treba da nam bude što bolje. I da se što bolje osećamo. Generalno, ja se ne štedim. Ne gađam nikakve ciljne grupe , nemam nikakav menadžment u tom smislu. Ja imam svoju intimu i što na um, to na drum. Nemam tu  kalkulaciju i kome se to dopada, super. A ostali, takođe super“, priča nam u vidnom energetskom naboju, NIkola.

Naglašava, da ne voli da daje savete niti poruke mladima, osim osnovnog „pravila“ koga se pridržava.

„Ja to kažem i svom sinu, koji večeras sa svojim bendom ima koncert u Berlinu, on je takođe muzičar. Samo budi svoj, slušaj svoju savest i budi dobar prema bližnjima. Pokušaj da se raduješ u vremenu dok boraviš na ovoj planeti. Radost je intimna stvar i kada bi se skupili i grupisali na taj način, bili bi mnogo jači. U Srbiji se živi jako teško, žive se neke besmislice, koje su na žalost, teško objašnjive, ali tu smo gde smo. Čovek mora da se bori i mora u svom okruženju, svojom delatnošću da doprinese da se stvari pokrenu na bolje. U tom kontekstu, ja se trudim da budem pozitivan i tako funkcionišem“, iskreno govori ovaj vremešni roker, dečačke enregije i osmeha.

A tako je i proteklo uzbudljivo veče u Pabu, u rok vatrometu od njegovih početaka iz Riblje čorbe do poslednjeg albuma i Priča iz Depoa. I , na radost svih prisutnih, i jedno iznenađenje u okvirima bluza, koji je posvetio svom prijatelju, kapetanu Borisu Ižedriću, a koji više nije sa nama. Dirljivo i duboko, kako zavodljivo Nikola poklanja emocije isprepletane sa realnošću. I cela rok poslastica ne bi bila izvodljiva bez odlične organizacije i produkcije Festivala PRiČa.

Žana Nenadović, organizator koncerta
„Osim što je izvanredan tekstopisac, Nikola je i vrhunski gitarista, a bend je sastavio od sjajnih muzičara, afirmisanih u legendarnim rok bendovima: Električni Orgazam, Point Blank, Ortodox Celts. Publika je pretežno bila 35+ i podjednako je dobro reagovala i na stare i na nove pesme, a bilo je i bluza, na radost svih prisutnih. Bilo je ovo nezaboravno veče za ljude sa istančanim muzičkim afinitetima. Nije za svakoga, jer Nikola Čuturilo je umetnik, koji je mnogo ispred svog vremena“ , prenosi nam svoje utiske, organizator koncerta Žana Nenandović.

Iako prvi put u Čačku, Nikola je sinoć poklonio sebe. Srce i dušu. Baš kako i radi svih ovih godina, u svetu ili Srbiji, a Srpski Pab je sinoć bio svet u malom. Srce grada okupano mirisom decembarske kiše. Odličnim rok zvukom, toplinom, zagrljajem, osmehom i suzom.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Žana Nenadović, MIlica Kovačević
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.