Raspisani konkursi za smeštaj u učeničke i studentske domove

Ministarstvo prosvete je raspisalo konkurse za prijem učenika srednjih škola u učeničke domove, kao i studenata visokoškolskih ustanova u Srbiji u ustanove za smeštaj i ishranu studenata za školsku 2023/2024. godinu.

Pravo na smeštaj i ishranu u ustanovi za smeštaj i ishranu učenika u Republici Srbiji imaju učenici srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu škole koju pohađaju.

Pravo na smeštaj i ishranu u ustanovi mogu da ostvare i učenici koji imaju državljanstvo države u regionu (osim uslova koji se odnosi na državljanstvo Republike Srbije).

Ustanove u okviru svojih smeštajnih kapaciteta – do 10 odsto od raspisanog broja, namenski opredeljuju za smeštaj i ishranu učenika iz osetljivih društvenih grupa.

Pravo na smeštaj u ustanovi za smeštaj studenata imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije  se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira.

Pravo na smeštaj u ustanovi mogu da ostvare i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu, pod istim uslovima, osim uslova koji se odnosi na državljanstvo Republike Srbije.

Studenti iz osetljivih društvenih grupa ostvaruju pravo na smeštaj pod istim uslovima i primenom blažih kriterijuma.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.