Radovana Karadžića prebacuju u zatvor u Britaniji

Foto: AFP/GETTY

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske ostatak kazne služiće u zatvoru u Britaniji, preno je britanski portal „Gardijan“.

Podsetimo, Karadžić je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.

Registar će službeno zatražiti od Vlade Velike Britanije da izvrši kaznu Karadžiću i da Vlada Velike Britanije pristupi ovom zahtevu, obavesti Karadžića o tome i poduzme sve potrebne mere kako bi olakšala njegov transfer u Veliku Britaniju što je brže moguće, navodi se u naredbi koju je potpisala sudija Carmel Agius.

Odluka je donesena 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine.

Inače, odluku o prebacivanju Karadžića ootvrdilo je britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.

Radovan Karadžić je jedan od retkih ljudi koji je proglašen krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u opsadi Sarajeva koja je predstavljala napad na civile, rekao je Dominik Rab, ministar spoljnih poslova Velike Britanije i dodao:

Trebalo bi da budemo ponosni na činjenicu da je Britanija, od obezbeđivanja njegovog hapšenja, do odlaska u ćeliju, tokom prethodnih 30 godina učestvovala u potrazi za pravdom, prenose britanski mediji.

Podsetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravosnažnp osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad stanovništvom Sarajeva, granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.