Radnici firme Fijat plastik nastavljaju u petak štrajk upozorenja

Radnici kragujevačke fabrike Fijat plastik, koja proizvodi branike za automobile „500L“, nastaviće u petak jednočasovni štrajk upozorenja, jer se poslodavac nije oglasio povodom njihovih zahteva povodom smanjenja zarada, rečeno je u Štrajkačkom odboru.

Prvi jednočasovni štrajk upozorenja je održan 12. januara od 11 do 12 časova, a prema navodima predstavnika Štrajkačkog odbora, odziv radnika je bio više od 90 odsto.

Štrajkovi zakazani za sredu u drugoj smeni i četvrtak su otkazani, pošto fabrika ne radi do petka, kao ni fabrika FCA (Fijat Krajsler automobili Srbija).

U petak će štrajk upozorenja biti održan u drugoj smeni od 19 do 20 časova.

Štrajk upozorenja je započeo zbog toga što je poslodavac smanjio plate, tako što je za više od pola umanjio regres.

Štrajkački odbor je poslodavcu uputio zahteve da se regres isplaćuje u visini prosečne zarade u Srbiji, topli obrok 20 odsto prosečne zarade u Srbiji, a 65 odsto osnovne zarade za dane plaćenog odsustva.

Radnici traže naknadu za minuli rad u visini od 0,5 odsto po godini radnog staža i isplatu rada na državni praznik od 120 odsto preko osnovne zarade.

U Samostalnom sindikatu Fijat plastik ranije su ukazivali da poslodavac vrši pritisak na radnike da se odreknu prava na štrajk u trajanju od tri godine, zbog čega oni već četiri godine odbijaju da potpišu Kolektivni ugovor.