RADNA GRUPA ZA IZMULJAVANJE JEZERA MEĐUVRŠJE NA SASTANKU U OVČAR BANJI

Radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade Mađarske i Vlade RS zadužena za projekat izmuljavanja jezera Međuvršje danas se sastala u Prirodnjačkom centru u Ovčar Banji, gde su prezentovani dalji koraci na realizaciji ovog projekta.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je kao domaćin pozdravio predstavnike Radne grupe, rekavši da je izmuljavanje jezera Međuvršje jedan od kapitalnih projekata za naš grad.

„Svakako je reč o izuzetno važnom poduhvatu. Akumulaciono jezero Međuvršje prema nekim istraživanjima od pre nekoliko godina, sadrži čak 75 odsto mulja. Danas će članovi Radne grupe prezentovati dokle se stiglo sa projektom, a ja se nadam da ove godine počne njegova realizacija. Procena je da će ta investicija koštati oko 40 miliona evra, ali sačekaćemo konačne predračune. Ono što nam je takođe prezentovano je da će to sigurno biti dug proces, odnosno izmuljavanje bi trebalo da traje od dve do dve i po godine“ – rekao je Todorović.

Ističući da će Ovčarsko-kablarska klisura sa izmuljavanjem Međuvršja zasijati pravim sjajem, prvi čovek Čačka naveo je da se ove godine nastavlja revitalizacija Ovčar Banje, a to podrazumeva početak gradnje vidikovca na Kablaru, uređenje vodovodne i kanalizacione mreže u Ovčar Banji, izgradnju saobraćajnice sa druge strane kanala, kao i mosta koji će spajati lučansku i čačansku stranu Ovčar Banje.

„Ove godine je Grad Čačak izdvojio 25 milion dinara za izgradnju obale utvrde sa obe strane i nadamo se da ćemo naredne godine završiti taj posao. Planiramo izmeštanje Pošte, koja će nastaviti da radi, kao i otvaranje poliklinike u Ovčar Banji. Sa crkvom je dogovoreno da deo vile „Sirotice“ bude pretvoren u Muzej Ovčarsko-kablrskih manastira, a na jesen se očekuje početak izgradnje RH centra, investicija koja je vredna oko pola milijarde dinara“ – najavio je Todorović.

Sastanku u Ovčar Banji prisustvovao je i Ivan Divac, pomoćnik ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, koji je naglasio da se očekuje da tokom avgusta bude završeno projektovanje, kada će se znati konačna cena budućih radova na izmuljavanju jezera.

U Radnoj grupi je i profesor dr Milan Radunović, koji je jedan od inicijatora poktretanja projekta izmuljavanja Međuvršja. On je naglasio da su do sada urađena sva merenja kvaliteta vode, i problem jeste ogromna količina mulja, kao i struktura jezera, zbog koje je teško naći lokaciju za „ceđenja mulja“.

„Trenutno smo u procesu traženja najboljeg tehničkog i najjeftinijeg rešenja. Mulj će se vaditi takozvanim regularnim bagerima i muljnim pumpama. U jezeru se nalaze tri školjke automobila i jedna mina iz Drugog svetskog rata, to sve predstvalja problem, ali rešiv. Sada je najbitnije naći rešenje za tretman mulja koji će biti izvađen, a to je ogromna količina“ – rekao je prof, dr Radulović.

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.