Privrednici traže otpis poreza i naknadu fiksnih troškova za firme koje ne rade

S obzirom na još jednu štetnu, diskriminatorsku, naučno i pravno neutemeljenu odluku kriznog štaba zahtevamo da se po hitnom postupku počne sa primenom Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid 19. I da se u najkraćem roku svima koji su merama onemogućeni da rade – ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam, organizacija događaja sa pratećim delatnostima – otpišu porezi i doprinosi i nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas, saopštilo je udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Ovo udruženje zatražilo je i da se firmama u ugroženim sektorima nadoknade troškovi 80 odsto bruto zarada za 12 meseci.

Zahteva se, takođe, da se privrednicima ukinu parafiskalni nameti i nepotrebne dažbine (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima…), smanji PDV na pet odsto u naredne dve godine, umanje sve lokalne dažbine i takse.

Očekujemo da gospođa Darija Kisić Tepavčević podnese ostavku na sve funkcije zbog sukoba interesa jer svojim neprofesionalnim delovanjem u kriznom štabu uništava radna mesta što je suprotno funkciji ministra za rad čija je dužnost da stvara radna mesta, kao i zbog afere i boravka u ugostiteljskom objektu dok su ostali ugostiteljski objekti bili zatvoreni, navodi se u saopštenju udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Udruženje takođe zahteva da se prekine sa etiketiranjem ugostitelja, koji su ispunili sve zahteve i sproveli sve mere, kao dežurnih krivaca „kako bi se skrenula pažnja sa fabrika, krcatih autobusa i gondola“.

Očekujemo da inspekcije podnesu javni izveštaj o kontroli mere jedna osoba na devet kvadrata u hipermarketima i gradskom prevozu, navodi Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.