Post-kovid pluća gora od pluća pušača

Nakon što je učestvovala u lečenju na hiljade oboljelih od kovid-19, hirurg dr Britani Benkhed-Kendal iz Teksasa, izjavila je da rendgenski snimci pluća pušača ukazuju na oštećenja, dok su pluća pacijenata koji su se borili sa koronavirusom na snimcima potpuno bela.

Promene koje se vide na snimcima ukazuju na intenzivne ožiljke i na to da se većina pacijenata bori sa nedostatkom vazduha.

Dr Benkhed-Kendal dodaje da se veliki broj zdravstvenih stručnjaka koncentrše na stope smrtnosti, a malo je onih koji se bave dugoročnim posledicama koje kovid-19 ostavlja na obolele.

Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus, kaže ona.

Hirurg Benkhed-Kendal upozorava da je svaki pacijent sa simptomima koronavirusa kog je lečila imao promene na plućima, pa čak i kod onih koji nisu imali simptome, oko 70 do 80 odsto pacijenata imalo je promene na plućima.

Ima ljudi koji kažu: „Dobro sam, nemam nikakvih problema, a kad im pogledate RTG grudnog koša, imaju jako lošu sliku pluća, kaže doktorka koja je medijima pokazala tri rendgenska snimka: Jedan snimak zdravih pluća, jedan snimak pluća pušača i jedan snimak pacijenta koji je preležao kovid-19.

Ne znam ko to treba da čuje, ali „post-kovid“ pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koja smo ikada videli, objavila je dr Benkhed-Kendal na Tviteru početkom januara.

Ta pluća se dodatno urušavaju, a otežano disanje traje dugo nakon preležane bolesti, dodaje Britani Benkhed-Kendal.

RTG snimak zdravog pacijenta pokazuje veliku količinu crnog prostora, što znači da je osoba u stanju da udiše veliku količinu vazduha. S druge strane, RTG pušača pokazuje bele crte i maglovite mrlje, što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća. Rendgen pluća osobe koja je preležala kovid-19 potpuno je beo, kao da se nad njih nadvio beli oblak.

Takve promene obično ukazuju na to da su pluća puna tečnosti, kao i bakterija. To takođe znači da pacijent nije u mogućnosti da unosi dovoljnu količinu kiseonika, što bi bilo moguće da su pluća zdrava.

Pluća ili su prepuna belih gustih mrlja, ili se cijela pluća pretvore u beli oblak. Ako sad i ne osećate probleme, RTG snimak pokazuje da biste ih vremenom mogli imati, kaže Benkhed-Kendal za CBS DFW. Neki su pacijenti, dodaje, završili sa trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno da li to važi za sve pacijente.

Stručnjaci i dalje proučavaju efekte novog virusa na one koji su ga preležali. Već su istraživači identifikovali ono što se naziva „produženim kovidom“, kada pacijenti i dalje osećaju određene simptome virusa mesecima nakon oporavka, poput jakog umora, glavobolje, dispneje i anosmije, između ostalog, prenosi Fox News.