Poslanici Skupštine Srbije izglasali sve predložene zakone i odluke

Arhiva, Foto: Direkt.rs

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, koji je podnela Vlada.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da se tim zakonom sprovodi aktivnost predviđena Akcionim planom za Poglavlje 24 pregovora Srbija-EU „Pravda, sloboda i bezbednost“.

Popović je istakla da je borba protiv terorizma jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da uspostavljanje Nacionalne baze podataka o tome predstavlja deo opštih napora zemlje za unapredjenje sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Pristup bazi podataka imaće MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, Bezbednosno-informativna agencija (BIA), Vojno-bezbednosna agencija (VBA), Vojno-obaveštajna agencija (VOA) i Uprava za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal i svi drugi državni organi kojima je pristup neophodan radi izvršavanja poslova u oblasti sprečavanja terorizma, rekla je Popović.

Poslanici su danas glasanjem odobrili i državne garancije Srbijagasu od 66 miliona evra za gasifikaciju Borskog i Zaječarskog okruga, kredit od 28 miliona evra za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac-Vranje i garanciju od 75 miliona evra za kredit za gasifikaciju Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Poslanici su prihvatili i izveštaje koji odnose se na 2020. godinu o radu Komisije za kontrolu državne pomoći, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Izveštaj o sprovedenom monitoringu koji je podnela Kancelarija za javne nabavke i Godišnji izveštaj Komisije za hartije od vrednosti.

Skupština Srbije rad nastavlja 16. juna, petim vanrednim zasedanjem.

IZVORBeta / N1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.