POČEO DRUGI KRUG PRIJAVA ZA DODELU STAMBENIH REŠENJA PRIPADNICIMA RANJIVIH DRUŠTVENIH GRUPA U ČAČKU

Foto: Infrastruktura Čačak

Čačak – U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi grad Čačak, a koji finasira Evropska unija, otvorena su dva javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih rešenja i mera aktivne inkluzije. U okviru prvog javnog poziva moguće je aplicirati za pomoć u vidu kupovine individualnih stambenih jedinica i dodatnu pomoć kroz nabavku i ugradnju građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne jedinice. Grad Čačak je jedan od 19 opština koji sprovodi ovaj program. Započet je 01.07. 2020. godine, a donator je obezbedio dodatna sredstva za finansiranje projekta u narednih devet meseci.

„Projekat je vrednosti 1.097.000 dolara,  a grad Čačak, na ovaj iznos, donira još 217.000 dolara. Grad Čačak je raspisao dva javna poziva i ona traju do 12. januara, za potrebe učešća korisnika za kupovinu kuća u vrednosti 18,5 hiljada dolara i na ovaj iznos dodatnih 3.700 dolara za potrebe rekonstrukcije kupljenih kuća. A drugi javni poziv odnosi se na rekonstrukciju kuća, već postojećih u vlasništvu korisnika. Korisnici ovog programa su žene, žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, romska populacija i deca koja izlaze iz sistema starateljskih porodica i programa socijalne zaštite. U toku je opremanje objekta, u naselju Obrež i građenje objekta sa 12 stambenih jedinica i dva zajednička prostora za korišćenje ovih kategorija lica. Taj objekat je sada u fazi tehničkog pregleda i opremanja. U radu su tipske kuhinje za sve stanove i opremanje ovih stanova nameštajem i belom tehnikom“, rekla je Brankica Jelić, direktorka Gradske stambene agencije.

Brankica Jekić, direktorka Gradske stambene agencije Čačak

„Što se tiče drugog dela i rekonstrukcije kuća, tu imamo određeni broj kuća u odnosu na predviđenih 18 po prvobitnom pozivu, a to su tri kuće za lica sa invaliditetom, jedna kuća za Rome i dve kuće za žene, žrtve nasilja. U ove kuće ulaganja će biti oko 10 hiljada dolara, po svakoj stambenoj jedinici. Što se tiče kupovine kuća, u odnosu na predviđenih 14 kuća za kupovinu, preostalo je još pet da se kupi, i to dve za žene žrtve nasilja, dve za romsku populaciju i jedna kuća za jednu od ove dve kategorije u zavisnosti ko ostvari veći broj poena. Konkurs je otvoren juče, od danas počinju prijave, zaključno sa 12. januarom. Ovo je izuzetna prilika da naši korisnici učestvuju na ovom konkursu. Postoje otvorene linije za korisnike sa brojem telefona 064/536-2579, a otvorena je kancelarija za te namene sa našim kolegama koje rade na projektu. Ona je sada u prostorijama Centra za socijalni rad, a sve informacije možete dobiti i u Gradskoj stambenoj agenciji i ustanovi Zračak“, naglasila je Brankica Jelić.

Ovo je izuzetno kompleksan projekat, a ono što  predstoji je i segment označen kao ekonomsko osnaživanje ovih kategorija lica, a to znači da će svi korisnici koji budu izabrani za dodelu stambenih rešenja biti uključeni i u mere aktivne inkluzije koje obuhvataju mere  povećanja zapošljivosti (prekvalifikacije, obuke za pokretanje biznisa), mere zapošljavanja, psiho-socijalnu podršku i pružanje socijalnih usluga i pravne pomoći.

Projekat sprovodi Grad Čačak u partnerstvu sa Gradskom stambenom agencijom Čačak, Centrom za socijalni rad Čačak, Ustanovom za pružanje usluga socijalne zaštite Zračak i Udruženjem građana IDC.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Željko Jagajić i arhiva Gradske stambe agencije

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.