Počelo davanje iskaza u slučaju Aleksić, zašto se zlostavljanje ne primeti?

Više javno tužilaštvo počelo je sa uzimanjem iskaza devojaka koje su optužile poznatog vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za seksualno napastvovanje, a prema pisanju medija, do sada je protiv njega MUP-u podneto 26 prijava. A kako je moguće da niko nije znao šta proživljavaju brojna deca? Sagovornici N1 kažu da su za to, između ostalog, krivi i zatvoreni sistemi, u koje malo ko ima uvid.

Glumica Milena Radulović, koja je prva u javnost izašla sa tvrdnjama da ju je bivši nastavnik Miroslav Aleksić silovao, danas je u pratnji advokata dala izjavu u Višem javnom tužilaštvu.

Saslušavanje je trajalo pet sati i Radulović ga je teško podnela, kaže njen advokat Denis Bećirić.Ne mogu ništa da vam kažem posebno, osim da se sutra nastavlja saslušanjem Ive Ilinčić i da ćemo verovatno sledeće nedelje nastaviti sa ostalim oštećenima, svedocima i tako dalje, kazao je.

N1: Da li se zna koliko ima devojaka?

Ne za sada, čujem da se javljaju nove, mi zastupamo ove četiri koje su u krivičnoj prijavi, koliko ima novih, zaista ne znam, one se javljaju policiji, a ne nama, dodao je.

A prema pisanju „Večernjih novosti“, još njih 20 je podnelo prijavu nakon Aleksićevog hapšenja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ovu informaciju niti potvrđuju, niti demantuju, dok u Tužilaštvu za N1 poručuju:

S obzirom na već dato saopštenje za javnost, a naročito zbog sumnje da je osumnjičeni izvršio krivična dela i prema maloletnim licima, te da je zakonska obaveza svih učesnika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju u toku postupka, a pogotovo imajući u vidu interese oštećenih koje tek treba da budu ispitane u istrazi, u ovom trenutku nećemo izlaziti u javnost u vezi sa detaljima postupka.

Vest o povećanju broja devojaka koje su pretrpele zlostavljanje dodatno je aktuelizovala pitanje – kako je moguće da niko nije primetio šta se dešava?

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Dragan Petrović kaže da je za sve saznao od dve studentkinje koje su ga obavestile da će prijaviti Aleksića, što ga je, objašnjava „pogodilo kao grom iz vedra neba“.

Mislim, znalo se da je čovek strog, da ima neke, za moj ukus, radikalnije metode. Pošto to nije deo mog interesovanja, mislim, zašto bih se ja interesovao za bilo koju privatnu školicu glume, kazao je Petrović.

Govoreći upravo o školicama Petrović dodaje da je prema njima uvek imao negativan stav.

Zbog toga što nema kontrole ko radi sa tom decom! Dok se to ne sistematizuje, neće biti dobro. Biće još gore, mnogo gore! Ko zna šta će još da se pojavi, zabrinut je.

Kada je reč o „zatvorenim sredinama“ bez kontrole i u koje nema svako uvid, novinar Vukašin Obradović se prisetio slučaja iz crkvenih krugova o kom je pisao, kada su četiri dečaka optužila vladiku Pahomija za zlostavljanje.

Ja bih voleo da je pritisak javnosti u vreme afere ‘Pahomije’ bio barem približno jednak onom koji se danas javlja. Međutim, to se nije desilo. Iza vladike Pahomija je stajala i Crkva i država koja je izvršila pritisak i na medije i na tužilaštvo i na policiju, rekao je Obradović.

Obradović podseća i upozorava na to da su dečaci 11 puta saslušavani u raznim institucijama, te da su u više prilika bili primorani da se susretnu sa optuženim i nada se da se to neće ponoviti u ovom slučaju.