Petak je dan promene vremena – hoće li osveženje biti dramatično

Ilustracija, Foto: Pixabay

Meteolorog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da će se toplo i suvo vreme zadržati do petka, s tim da će već u četvrtak biti nagoveštaja promene vremena.

Nedeljko Todorović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da promena vremena koja predstoji neće biti dramatična, sa velikim padom temperature, već blaže izražena.

Prema njegovim rečima, letnje dnevne temperature zadržaće se do petka. Biće do 30-32 stepena tokom dana.

Prvi nagoveštaj promene biće u četvrtak kao umereno naoblečenje, u svim mestima biće suvo, možda negde bude simbolične kiše, rekao je meteorolog.

Petak je, kaže, dan promene kada će u našu zemlju stići hladniji vazduh iz srednje Evrope. Na se severu zemlje u petak će biti za četiri-pet stepeni svežije, a u ostatku Srbije u subotu.

Ostaće maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, što su prosečne vrednosti za sredinu i drugi deo septembra meseca, naveo je Todorović.

Dodaje da je karakteristika naše klime, da u septembru i oktobru meseca, budu velike amplitude temperature.

Juče je bila najmanja amplituda, ali je najveća na primer u Zaječaru, Leskovcu, Užicu gde je bilo pet-šest stepeni ujutru, a danju 30. Lokaliteti odlučuju o tome, to je karakterstika rane jeseni – dnevne temperature primerene leti, a jutro primereno jeseni, kaže Todorović.

Meteorolog RHMZ-a dodaje da će do polovine oktobra biti „toplija varijanta jeseni“.

Kada je reč o zimi, Todorović kaže da ne mora da znači da će zima biti hladna ako je leto bilo jako toplo.

Veza toplog leta i hladne zime je 60 odsto, to su šanse da bude hladnija zima. Možda period 10-15 dana da bude hladnije, a ostalo mlaka zima, dodao je meteorolog.

Govoreći o UV zračenju, Todorović navodi da je ono prilično niskog intenziteta poslednje tri godine. Dodaje i da se većina velikih pandemija javljala u periodu minimuma sunčeve aktivnosti, kad je UV zračenje slabo.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoća da sledeće godine UV zračenje bude jače.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime