OVOGODIŠNJE SVETOSAVSKE SVEČANOSTI IMAĆE BOGAT I SADRŽAJAN PROGRAM

Čačak – Nakon dve godine pauze, zbog korone, grad Čačak zajedno sa Udruženjem Svetosavske svečanosti organizuje manifestaciju posvećenu obeležavanju Savindana. U periodu od 23. januara do 02. februara održaće se niz značajnih kulturnih događaja.

„Ovo je prilika da na ovaj način odamo dužno poštovanje našem prvom arhiepiskopu Sv.Savi i da se podsetimo još jednom Svetosavskog zaveta i odakle potičemo i koliko je bitno da negujemo duh Svetosavlja. Ono što je veoma važno, programi jesu predviđeni za mladu populaciju, učenike osnovnih i srednjih škola, ali i za sve građane Čačka. Svi programi su potpuno besplatni i ulaz je slobodan“, naveo je pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković.
Manifestacija Svetosavske svečanosti organizuje se od 2016. godine, sa dva osnovna polja delovanja: to su bile radionice sa decom i učenicma čačanskih škola i kulturni, duhovni program. Vrlo brzo manifestacija je prepoznata od strane grada Čačka kao originalna i od značaja za mlade i postala gradska manifestacija.
„Nakon dvogodišnje pauze, sada su se opet stvorili uslovi da deci i građanima Čačka ponudimo kvalitetan program, koji počinje 23.januara u Biblioteci Grada, gde ćemo u 18:30 imati otvaranje izložbe radova ikonopisačke radionice našeg Udruženja i drugih radionica, kao i radove umetničke škole pri srednjoj Mašinskoj školi. Od 19 časova na istom mestu imaćemo tribinu klinikčkog psihologa Vlajka Panovića, na temu „Najčešće greške u vaspitanju dece“. Zatim, 25.januara održaće se tribuna akademika i ambasadora Darka Tanaskovića, koji će govoriti na temu – smisao Svetosavlja danas. Osim ove dve tribine, imaćemo i tri koncerta koje ćemo prirediti u osnovnim školama: OŠ“ Dragiša Mišović“ 25.januara, OŠ „Ratko Mitrović“ 31. januara i OŠ „Milica Pavlović“ 02.februara, gde će učenici koji pohađaju nastavu veronauke izvesti kosovske pesme i pesme stare Srbije i na taj način doprineti da se u ove tri škole, Savindan obeleži na još kvalitetniji način“, obrazložio je program predstojećih svečanosti, Đuro Ceranić, član Udruženja građana Svetosavske svečanosti.
U okviru Svetosavskih svečanosti, Muzička škola će 26.januara u 19 časova održati koncert učenika Muzičke škole.
„Na početku koncerta će se, prigodnom besedom, obratiti dr Slobodan Jakovljević, sveštenik i zatim će učenici nastaviti sa programom. Zajedništvo je nešto što je apel samog Svetog Save i pravoslavlja, tako da će i akcenat na ovom koncertu biti zajedničko muziciranje. Biće znatno više nego do sada, zajedničkih numera, počev od orkesatrskih horova i slično. Takođe, napomenuo bih da je ovo jedan od prvih koncerata koji će se realizovati u okviru manifestacije „Čačanska rodna“ i ovo je prvi put u Muzičkoj školi da se organizuje ovako jedan ozbiljan koncert, povodom Svetog Save. Do sada smo tradicionalno obeležavali Školsku slavu 27. januara, ali ove godine taj koncert će biti jedna specifična prilika da se to zajedništvo manifestuje i pozivam sve sugrađane da 26. januara od 19 časova budu u velikoj sali Muzučke škole gde će se koncert održati“, pozvao je Čačane na prvi koncert Muzičke škole, povodom proslave Savindana, Jovan Tošić, član Udruženja Svetosavske svečanosti.
Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Željko Jagajić
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.