OVOGODIŠNJA PRODUKCIJA „INTERAKCIJE“ PREDSTAVLJENA ČAČANSKOJ PUBLICI

Predstavljena ovogodišnja produkcija "Interakcije"

Čačak – Nezavisni filmski centar “Filmart” i “Kino-kult” Čačak, u okviru programa posvećenog obeležavanju Dana grada, organizovali su svečanu projekciju filmova “Interakcija 2022”. U velikoj sali Kulturnog centra Čačak sinoć su, prikazani filmovi nastali na ovogodišnjem, 17. studentskom filmskom kampu “Interakcija 2022”: “Rajkova sreća” (režija: Jovan Dopuđ, snimljen u Čačku), “Povratak” (režija: Jovana Avramović, snimljen u Požegi) i “Jesenja sonata” (režija: Abraham Eskobedo Salas, snimljen u Užicu).

Tokom avgusta, u Čačku, Užicu i Požegi, boravilo je 15 mladih filmskih stvaralaca iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Izraela, Indije, Hong Konga i Srbije, koji su snimili tri kratka dokumentarna filma. Filmovi su premijerno prikazani krajem avgusta u Bioskopu SKC Požega, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a projekcijom u okviru programa posvećenom obeležavanju Dana grada, ovogodišnja produkcija “Interakcije” predstavljena je čačanskoj publici.

„Projekcija filmova sa “Interakcije” je već tradicionalno deo programa posvećenog obeležavanju Dana grada. Naše partnerstvo sa Gradom Čačkom traje od 2006. godine, od osnivanja manifestacije, od samog početka projekta. Pored ostalih partnera i Ministarstva kulture, imamo veliku podršku Čačka, što je za nas veoma važno i na ovaj način želimo da se zahvalimo“, naglasio je Predrag Živković, izvršni producent kampa “Interakcija”.

Organizatori manifestacije ove godine, za razliku od prethodnih, učesnicima kampa nisu zadavali temu, već su im pružili mogućnost da je sami pronađu, odnosno, da se ne uklapaju u tematske okvire.

„Učesnici kampa su se odlično snašli i, kao i prethodnih godina, i ove imamo tri sjajna filma. To su obične ljudske priče, one pored kojih mi živimo i prolazimo svaki dan, koje nam se čine suviše obične da bi bile teme za film. Kada ih sagledava neko sa strane, iz drugog ugla, uvek nađe nešto drugačije i nama stanovnicima ovog područja da uvid u neke stvari, kojih mi sami nismo svesni. Dakle, puno je priča, puno ljudskih sudbina, puno zanimljivih stvari koje se dešavaju na našim prostorima i čini se da je stvarno ponekad potrebno da neko sa strane dođe i da nam ukaže na neke od njih“, rekao je Živković.

Za ovogodišnju “Interakciju” je posebno i to što su organizatori pokrenuli i Festival kratkog dokumentarnog filma. Sledeće godine, kao deo programa “Prestonica kulture Srbije”, Čačak će biti domaćin centralnih događaja “Interakcije”, kao i Festivala kratkog dokumentarnog filma, najavio je izvršni producent kampa.

„Velika nam je čast i privilegija da u okviru programa “Čačak, prva prestonica kulture Srbije” učestvujemo sa našim projektom “Interakcija”, u partnerstvu sa “Kino-kultom” iz Čačka, realizujemo već 17 godina. Posebna je čast što je u proteklih 17 godina bilo puno institucija i donatora iz lokalnog i biznis sektora koji su podržavali “Interakciju”, ali jedina dva velika pokrovitelja koji su od početka sa nama su Ministarstvo kulture i Grad Čačak. “Interakcija” je zahvalna Gradu Čačku za veliku podršku, svim donosiocima odluka u prethodnih 17 godina, svim institucijama kulture, prevashodno Domu kulture, a posebno svim junacima filmova iz Čačka. Takođe, zahvalni smo i mladima koji su se tokom godina uključivali u kamp, kao volonteri ili kasnije kao članovi tima, a neki od njih su i svoje obrazovanje i profesiju usmerili u oblast filma. Pojedini već sada imaju vrlo zapažene rezultate“, rekla je Slađana Petrović Varagić, izvršna direktorka NFC Film Art.

Izvor: Čačanski Glas

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.