OVO SU NAJJAČE VOJNE SILE NA SVETU Rusija i SAD u samom vrhu, a evo na kom je mestu Srbija

Foto: Direkt.rs

Stranica Global Firepower svake godine objavljuje listu na kojoj su rangirane vojske 145 država sveta. Na poslednjoj listi Sjedinjene Države zauzele su prvo mesto, a slede Rusija i Kina. Srbija je najbolje rangirana u regionu i zauzima 58. poziciju.

Konačna rang lista Global Firepower koristi preko 60 faktora za određivanje ocene tzv. Power indeksa – od broja vojnika, njihovog finansijskog položaja do logistike i geografskog faktora. Formula koja se koristi pri rangiranju, kako se navodi na ovom portalu, omogućava manjim, tehnološki naprednijim nacijama da se takmiče sa većim, manje razvijenim silama.

Prvih deset mesta na listi zauzimaju Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija. Kada je reč o našem regionu, najbolje je rangirana Srbija koja zauzima 58. mesto, sledi Hrvatska (69), Slovenija (86), Albanija (91), Severna Makedonija (108) i BiH (133).

 

(RTS)

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.