OTVORENA IZLOLŽBA SLIKA MILENE ČUBRAKOVIĆ

Čačak – Milena Čubraković zauzima značajno mesto u razvoju slikarstva druge polovine 20. veka u Srbiji. Krajem 60-ih godina, ona je u polju apstraktne umetnosti putem geometrijske kncepcije ostvarila radikalan iskorak u građenju slikarskog medija. Izložba je podsećanje na stvaralaštvo, umetničku i životnu sudbinu slikarke koja je po završetku studija umetnički razvoj nastavila u Rimu, u kome je živela do smrti.

„Izložba ima za cilj da pokaže dela Milene Čubraković i da se odredi pravo njeno mesto u razvoju srpske umetnosti u drugoj polovini 20. veka. Time se prvenstveno misli na onaj period koji karakteriše geometrijska apstrakcija, ono u čemu je ona najznačajnija. U tom domenu skoro da nema predstavnika i otkrivanjem slikarstva Milene Čubraković i naša scena u drugoj polovini 20. veka postaje dinamičnija i relevantnija u odnosu na evropsku umetnost. Izložba je jednim delom retrospektiva, jer predstavlja Milenin razvojni put, ali akcenat je dat na rimski period. Najviše je zastupljen apstraktni period od ’65. godine pa na dalje, pogotovo kada ona radi u okviru grupe koju je osnovao jedan japanski umetnik. Boravak u okviru te grupe od petoro umetnika je jako značajan, jer su posle te grupe svi razvili svoje individualne stilove i karijere“, rekla je je Julka Marinković, kustos Umetničke galerije Nadežda Petrović.

Sam cilj izložbe je da pokaže da je MIlena potpuno ravna sa umetnicima koji su evropskog i svetskog kalibra 60-ih i 70-ih godina. Osim rimskog početnog perioda, drugi segment koji prolazi su devedesete godine, gde se kod nje uočava kriza  kroz lomljenje forme u kolažima. Nije mogla da podnese realnost i bombardovanje Jugoslavije.

Julka Marinković, kustos Umetničke galerije Nadežda Petrović

„To je bilo vreme kada je ona kao umetnik ćutala, bila je veoma aktivna kao patriota i rodoljub, bavila se humanitarnim radom i satirom i tek kada je postigla unutrašnju ravnotežu, ponovo je slikala u geometrijskom stilu, ali ta geometrija sada ima notu muzike, simfonijski složene geometrije. Generalno, u njenom radu uvek su prisutni elementi iz rodne Bresnice“, zaključila je kustos Marinković.

Izložba slika Milene Čubraković u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović biće otvorena do 10.januara sledeće godine.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Danka Belić

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.