ODRŽANI DANI PATRIJRHA PAVLA

Dana 19.11.2022. godine, održana je završna svečanost ovogodišnjih “Dana patrijarha Pavla”, a sedmih po redu koju organizuje udruženje „Pavle – život po Jevanđelju“ pod pokroviteljstvom grada Čačka, a u saradnji sa Turističkom organizacijom i drugim ustanovama kulture grada Čačka.

Svečanost je započela u gornjem holu Kulturnog centra, izložbom MOLITVENO SEĆANJE– SVETLOPISI autora Rajka R. Karišića, umetničkog fotografa iz Beograda i rezbarenih krstova – HODANJE U SVETLOSTI, nastalih na drvorezbarskoj koloniji „Krst patrijarha Pavla“. Izložbu je prigodnim govorom otvorila Ana Ranđić, profesor srpskog jezika i književnosti, a prisutne je pozdravio i autor fotografija koji je između ostalog istakao da je prikazane fotografije darovao kao legat udruženju „Pavle–život po Jevanđelju“ i gradu Čačku. Na ovaj način grad Čačak, uz drvorezbarene krstove kolonije „Krst patrijarha Pavla“, čiji se broj povećava iz godine u godinu, obogaćuje zbirku umetnina koje će se čuvati u prostorijama koje je grad namenio u tu svrhu. Kako je najavio prof. dr Drago Milošević na svečanosti u manastiru Blagoveštenje kablarsko, 27. septembra 2022. godine, to će već biti mali muzej posvećen patrijarhu Pavlu.

Dakle, za takvo nešto već ima elemenata, a to će svakako obogatiti našu kulturnu baštinu. Treba istaći da izložbu fotografija prati izvanredno urađen i katalog, čiji je grafički urednik Zoran Jureš, koji je ujedno i katalogizacija svih fotografija koje je autor, Rajko R. Karišić darovao. Ovogodišnja izložba u holu Kulturnog centra trajaće do 5.12.2022. godine kako bi sugrađani koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju otvaranju istu mogli da posete udanima koji predstoje.

Nakon svečanog otvaranja izložbi, u velikoj sali Kulturnog centra posetioci su imali priliku da slušaju koncert hora „Beogradski madrigalisti“ koji je, pod dirigentskom palicom g. Aleksandra Burića, izveo jedan brojdela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, Kornelija Stankovića i drugih.

Pored sjajnog hora posetiocima se obratio i prof. dr Milo Lompar istoričar književnosti, esejista i redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je govorio svoju besedu o patrijarhu Pavlu. Započeo je prisećanjem na jedan vreo avgustovski dan kada je u trolejbus na Terazijama ušao patrijarh Pavle tako tiho da niko ne primeti. U vozilu je bilo troje ljudi, koji su odmah nakon njegovog ulaska ustali. A on je pogledavši ih rekao: „Sedite, sedite, ja ću brzo sići“. Mada je mesta bilo koliko se hoće i mada je on zaista sišao posle dve stanice, a da niko nije ni pomislio da sedne, po prećutnom osećanju svi su stajali. Koje bio taj čovek, upitao se Lompar? Čovek pred kojim smo stajali bio je, kako kaže Lompar, jedan od onih samozatajenih, a svetih, za koje Justin Ćelijski kaže da su imali tri dara – dar suza, dar sećanjana smrt i dar umilenja. Takođe nas je podsetio da je patrijarh bio svedok vere koja je, kako je govorio apostol Pavle, tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo. On je veru svedočio životom što je najteže, svedočio je umom što je teško, i svedočio je duhom što je nešto što ga je izdiglo i učinilo da njegov duh lebdi nad nama uvek kada pomislimo da duha nema i da baš ničeg nema oko nas, on je tu.

Na kraju programa, profesor Drago Milošević je u ime udruženja „Pavle–život po Jevanđelju“ prvo zahvalio svima koji su doprineli građenju ove manifestacije, a potom je uručio velike zahvalnice sa primerkom prvog broja časopisa PAVLE patrijarh srpski i replikom krsta koji je patrijarh Pavle ručno uradio tokom svog boravka u manastiru Vujan, horu „Beogradski madrigalisti“, besedniku prof. dr Miru Lomparu i autoru fotografija portreta patrijarha Pavla, Rajku R. Karišiću.

Ovom prilokom organizator najavljuje da nakon ove svečanosti sledi izdavanje drugog broja časopisa PAVLE patrijarh srpski čime bi sedmi „Dani patrijarha Pavla“ bili okončani.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.