OBUHVATA I NEZAPOSLENE: Novi paket državne pomoći privredi i građanima

Novi paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Kako saznajemo, ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Ministar finansija Siniša Mali je to i nagovestio ističući da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenima.

Nama je stopa nezaposlenosti niža nego pre pandemije virusa korona i nemamo problem u tom segmentu, objasnio je Mali.

Što se tiče podrške građanima, koja je prošle godine bila u vidu isplate 100 evra za sve koji su to želeli, ministar je rekao da i o tome razmišljaju, ukoliko bude potrebno.

Ali, razmišljamo kako da nezaposlenima, ljudima koji su ostali bez posla pomognemo, da im olakšamo i ublažimo negativne posledice, rekao je Mali.

Pojedini stručnjaci osporavaju ovu meru, jer smatraju da novac treba ciljano da se usmeri ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

Do polovine februara biće definisan novi paket pomoći. Prema dosadašnjim najavama, razmatra se podrška za celokupnu privredu. To znači da bi 1,05 miliona zaposlenih moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, odnosno od 32.000 do 48.000 dinara.

I predsednik Aleksandar Vučić i ministar Mali najavili su da se razmatra dodatna pomoć za one grane privrede koje su najugroženije, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj. Ali još uvek nije poznato na koji način će to biti učinjeno.

Može da se pretpostavi da će minimalac kao i u prethodnom paketu pomoći, biti isplaćen samo onima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Radnici angažovani na privremenim i povremenim poslovima nisu imali pravo na ova sredstva, kao ni oni koji rade “na crno”.

Stručnjaci očekuju da će i kod isplate ove državne pomoći važiti slični uslovi kao što je bilo i sa prethodnim paketom mera. Oni su sigurni da će zabrana otpuštanja biti jedan od njih, jer je to mera koja je sačuvala radna mesta. Preduzeća koja su uzela sredstva imala su obavezu da u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

5 KOMENTARA

  1. Dobro jutro… Ja sam samohrani roditelj dvoje male dece koja se skoluju od finanaijskih sredstava imam samo socijalno primanje na mene I decu koje izlazi oko 16 000 dinara I ovako na crno sto zaradim radeci zamene kao konobar. Ponekad uhvatim I neko ciscenje kuce ili stana I to je sve. Decji nemogu da ostvarim jer je problem adresa stanovanja. Alimentaciju bivsi suprug neplaca jos unazad skoro 4 godine.Stvarno je tesko izboriti se sa tako malim primanjima izdrzati I skolovati decu koja su prvi i treci razred.Nerealno je to mnogi imaju mnogi vise pomoci a nama kojima se borimo da svojoj deci pruzimo osnovno nemamo I nemozemo. Ja se nelibim posla vec nemogu ostavljati decu samu da bih po ceo dan radila. Oni moram I imati roditelja is sebe koji ce ih vaspitati I usmeravati. Imam problem zbog tako malih primanja I zbog ove situacije kasnim da isplatim zaostalo dugovanje struje I vode. Prosto nemam a svima su nam uslovi preko potrebni.

  2. A gde su tu nezaposleni?I oni koji su sa 50+ zenskog pola i nece niko da ih primi da rade bez obzira na njihove sposobnosti

  3. Ako je tako zasto sam ja u decembru dobila otkaz dok sam jos bila na bolovanju a uplata drzave je bila nedelju dana pre toga poslodavcima?

Comments are closed.