OBELEŽENA 94. GODIŠNJICA SMRTI VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA

Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas, 27. aprila 2023. godine, je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeležena 94. godišnjica smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Čačkom.

U znak sećanja na velikog vojvodu, na njegov grob, lovorove vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane u ime Vlade R. Srbije, predstavnici Moravičkog upravnog okruga, lokalne samouprave, Policijske uprave Čačak, kao i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vojvoda Stepa Stepanović bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine. NJegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine. Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Vojvoda Stepa sahranjen je na Čačanskom groblju, 29. aprila 1929. godine, a poslednjem ispraćaju prisustvovao je i kralj Aleksandar Karađorđević.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.