OBELEŽENA 208. GODIŠNJICA BOJA NA LJUBIĆU I GODIŠNJICA SMRTI TANASKA RAJIĆA

Danas, 6. juna 2023. godine, kod spomenika Tanasku Rajiću na brdu LJubić, državnom ceremonijom, obeležena je 208. godišnjica Boja na LJubiću i godišnjica smrti Tanaska Rajića. Državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca, u ime Vlade Republike Srbije, predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodin Nikola Selaković.

Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti je prethodio je parastos koji su služili sveštenici Crkve Svetog Lazara.

 

Na početku, ceremonije direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Lela Pavlović podsetila je na značaj Boja na LJubiću za oslobođenje Srbije u Drugom srpskom ustanku.

Pored ministara za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića i državnog sekretara Zorana Antića, vence su položili i odali počast Tanasku Rajiću i ustanicima palim na LJubiću i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici Mesne zajednice LJubić, Policijske uprave Čačak, kao i predstavnici udruženja građana.

Organizator današnje državne ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Čačkom.

Boj na LJubiću je predstavljao jednu od najvećih i najvažnijih bitaka u Drugom srpskom ustanku, posle koga je Srbija stekla svoju slobodu i nezavisnost i krenula u stvaranje moderne, demokratske države.

Borbe za oslobođenje Čačanske nahije su dugo trajale, a do presudnog boja je došlo 6. juna 1815. na brdu LJubiću, gde je baterijom topova komandovao Tanasko Rajić koji je braneći svoje topove izgubio život.

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.