Nova rekordna cena gasa, 2.120 dolara za hiljadu kubika

Ilustracija, Foto: Pixabay

Cena gasa nastavlja na današnjem trgovanju u Evropi da obara istorijske rekorde iz sata u sat i već je premašila 2.100 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju najnoviji podaci sa londonske berze ICE.

Cena januarskih fjučersa na holandskom TTF čvorištu dostigla je popodne 2.120 dolara za 1.000 kubika, odnosno 181,47 evra po megavat času, na osnovu trenutnog kursa evra prema dolaru, prenosi Tas.

Pre samo dva sata, cena gasa je na holandskoj berzi prvi put ikada skočila iznad 2.000 dolara.

Januarski fjučersi su tada trgovani na nivou od 2.004 dolara za 1.000 kubnih metara.

Vrtoglavi dnevni rast cene počeo je na startu današnjeg trgovanja u Holandiji, kada se gas za isporuke u januaru prodavao na nivou od 1.803 dolara za 1.000 kubika, što bio skok od 100 dolara u odnosu na cenu pred zatvaranje berze u ponedeljak.

Razlog za jutrošnji skok cena je obustava isporuke gasa kroz gasovod Jamal-Evropa kojim se snabdeva Nemačka.

IZVORRTS.rs / Tanjug
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.