NOSILAC ZALEĐENOG BOGOJAVLJENSKOG KRSTA JE ANĐELKO KOVAČEVIĆ

Čačak – Tradicionalna proslava Bogojavljenja počela je prazničnom liturgijom u osam časova, a potom su litije održane od Crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg do Gradske plaže. Na ovogodišnjoj manifestaciji plivanja za časni krst učestvovala su 142 takmičara, a prvi do Bogojavljenskog krsta doplivao je 29-ogodišnji Anđelko Kovačević, koji već deset godina učestvuje na ovoj tradicionalnoj manifestaciji i pet puta puta bio je nosilac časnog krsta.

Anđelko Kovačević, nosilac Bogojavljenskog krsta

„Zadovoljstvo mi je što već deseti put plivam za Bogojavljenski krst. Nadam se da sam dao dobar primer omladini koja iz godine u godinu u sve većem broju doalzi da pliva i isprati ovu našu lepu tradiciju. Trudio sam se da dam primer i da svi uveličamo ovaj dan i drago mi je da sam u nekoj meri uspeo i na njima je da to naslede i nastave u istom smeru. Pobeda je najmanje bitna, jer su pobednici svi oni koji su danas plivali“, izneo je svoje utiske Anđelko Kovačević.

Devetnaesta manifestacija plivanja za Bogojavlejnski krst protekla je u najboljem redu i bez ikakvih intervencija.

Snežana Ašanin Šaponjić, etnolog

„Ovo nije samo sportska manifestacija, pre svega je religiozna i kulturna, mi svi sa ponosom u Čačku možemo reći da smo sve lepo i uspešno organizovali i poslali divnu sliku u svet. Večeras na Bogojavljenskoj akademiji predstavljamo nosioca časnog krsta, uz prigodan program, prvaka beogradske opere Slavka Nikolića, glumicu Goricu Popović, KUD Bambi, Abrašević i zdravičare“, rekla je etnolog Snežana Ašanin Šaponjić.

Tradicionalna manifestacija plivanje za Bogojavljenski krst održana je pod pokroviteljstvom grada Čačka.

Vladan Milić, zamenik gradonačelnika

„Drago mi je da je i ove godine manifestacija uspešno i dobro organizovana sa velikim brojem prisutnih sugrađana i mogu reći da će se grad Čačak truditi da svake godine unapređuje ovu manifestaciju, a na nama je da pokažemo jedinstvo i istrajnost u veri kako bismo prevazišli sva iskušenja“, naveo je zamenik gradonačelnika Vladan Milić.

 

Proslava Bogojavljenja traje čitavog dana i završava se večeras Bogojavljenskom akademijom u Kulturnom centru od 19 časova, kada će se odati priznanje svim odvažnim mladićima i devojkama koji su plivali za časni krst.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf: Duško Radišić Lejča

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.