NEMAČKA PRED KOLAPSOM: Kamioni ostaju bez goriva

Foto: Pixabay.com

NAJVEĆI nemački proizvođač amonijaka i uree, SKV Piesteritz, zaustavio je proizvodnju pre dve do tri nedelje kako bi izbegao dalje gubitke i sprema se da proda svoje preostale akcije „AdBlue“, piše Večer.

 „Ponestaje nam proizvoda. Praznimo zalihe jer više ne proizvodimo“ – objasnio je portparol.

U savremenim dizel motorima za kamione i autobuse, „AdBlue“ mora da bude u skladu sa propisima o emisiji azotnih oksida.

Nemačka je posebno zavisna od „AdBlue“ zbog velikog udela putničkih automobila sa dizel motorima.

Zbog visoke cene gasa koriste samo oko 35 odsto evropskih kapaciteta proizvodnje amonijaka.

 „Ako nema „AdBlue“, neće biti ni kamiona. A to znači da je Nemačka ostala bez snabdevanja“ – rekao je šef BGL-a Dirk Engelhard, pozivajući vladu da preduzme akciju.

Evropska energetska kriza dodatno se intenzivirala nakon što je ruski Gasprom na neodređeno vreme obustavio isporuke gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok 1.

Nemačka nema lučke terminale za tečni prirodni gas koji bi zamenio ruski gas iz gasovoda, tako da su kompanije pod političkim i komercijalnim pritiskom da smanje intenzivnu proizvodnju gasa ako snabdevanje dodatno padne.

IZVORNovosti
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.