NEMA ODUSTAJANJA OD GINEKLOŠKIH PREGLEDA

Čačak – U čačanskom Zavodu za javno zdravlje održana je konferencija povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava već 17 godina. Ovogodišnja kampanja nosi slogan „Rak je izlečiv i može se sprečiti“.

„Statistički podaci na teritoriji Srbije govore da se godišnje registruje oko 1200 novobolelih žena, a premine oko 400 pripadnica lepšeg pola. Na teritoriji Moravičkog okruga registrujemo oko 50 žena koje obole od raka grlića materice. U Evropi, što se tiče oboljevanja, mi smo na petom mestu, a što se tiče umiranja od ove boelsti, na žalost na drugom mestu, a to potvrđuje činjenicu da se naše žene kasno javljaju kod ginekologa i kasno dolaze na preventivne preglede. Kada se otkrije na vreme ovaj karcinom, izlečenje je stopostotno“, rekla je  dr Danijela Parezanović , šef odeljenja za promociju zdravlja.
Rak grlića materice prouzrokovan je nekim tipovima Humanog papilomavirusa.
„Faktori rizika su pre svega, infekcije sa ovim virusom, rizično seksualno ponašanje, pušenje, promiskuitet. Prevencija je primarna, sekundarna i tercijalna. Primarna prevencija podrazumeva HPV vakcinaciju, a sekundarna redovne sistematske, ginekološke preglede jednom godišnje. Prilikom pregleda utvrđuje se da li je grlić zdrav ili ima nekih promena. Nakon određenih promena, sprovode se intervencije, poput biopsije, kada otklanjanjem bolesnog dela, dobijamo zdrav grlić i žena postaje potpuno zdrava. Pregledi su neophodni nakon prvih seksualnih odnosa i nema starosne granice. Bolest na početku nema simptome, ali kada se razvije, javljaju se neuobičajena krvarenja, krvarenje nakon odnosa, bolovi ili sekret“, govorila je o faktorima rizika i simptomima ove bolesti, dr Dušica Isailović, specijalista ginekologije i akušerstva.
Vakcina protiv Humanog papiloma virusa je bezbedna i efikasna i štiti od većine karcinoma, uzrokovanih HPV i genitalnih kondiloma.
„Vakcina protiv HPV u upotrebi je u svim zemljama Evrope više od 15 godina, i vakcinacija obuhvata decu od 9 do 19 godina koja ne plaćaju vakcinu i sprovodi se u dečijem dispanzeru. Vakcinišemo i mušku i žensku decu, a najbolje bi bilo izvršiti vakcinaciju mladih ljudi, dečaka i devojčica pre nego što stupe u seksualne odnose. Vakcinacija se sprovodi od 9 do navršenih 15 godina u dve doze, i od 9 do 19 godina u tri doze vakcine, zato što je imunološki odgovor mlađe dece bolji. Naša je preporuka da se roditelji raspitaju kod svog izabranog pedijatra i dovedu svoje dete na vakcinaciju. Za sada ne postoji buster doza, tj. revakcinacija. Znamo da će ova prva godina vakcinacije sa ovom vakcinom koja je nova na tržištu, biti malo teža, zato želimo da dopremo do svesti roditelja i dece i da shvate kakav je benefit primiti ovu vakcinu“, navela je dr Dubravka Ružić, sam značaj vakcine, koju je Republički fond prošle godine stavio na listu besplatnih lekova.
Novinar: Svetlana Vučković, Fotografije: Zorica Jakovljević
Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.