Naša zemlja i danas na udaru grmljavinskih nepogoda: U jednom delu Srbije biće najkritičnije

I današnji oblačni, padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severoistočnoj i istočnoj visinskoj struji.

I početak radne sedmice doneće nam vrlo nestabilno vreme.

Nakon današnjeg tmurnog, suvog i sparnog jutra i prepodeneva, atmosfera nad Srbijom u toku poslepodneva biće ponovo veoma nestabilna, jer će nad našim područjem strujati topla i vlažna vazdušna masa

U Srbiji će u toku poslepodneva biti promenljivo oblačno, vrlo sparno i nestabilno, a uz jači razvoj konvektivne oblačnosti očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Padavine će kao i prethodnih dana biti lokalnog karaktera.

Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode, a one će biti praćene gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

U zonama jačih nepogoda očekuje se da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, pri čemu će postojati mogućnost od urbanih poplava i bujica, tj. odvodnoi i kanalizacioni sistemi neće moći da prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma krtakom vremenskom intervalu, a što je i više nego čest sčučaj bio prethodnih dana.

Iako se pljusklovi sa grmljavinom, a i lokalne grmljavinske nepogode u toku poslepodneva očekuju širom Srbije, naveća opasnost očekuje se u Podrinju, Mačvi, Sremu, u Bačkoj i u Kolubarskom okrugu. U ovim predelima grmljavinske nepogode biće najintenzivnije, a na pojedinim lokacijama u ovim predelima može pasti i preko 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, zbog čega će postojati opasnost i od bujučnih poplava na manjim tokovima i potocima.

I današnji oblačni, padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severoistočnoj i istočnoj visinskoj struji.

Dakle, zbog očekivanoih vremenskih uslova, u drugom delu dana, a naročito pred kraj dana preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom, u kritičnim predelima, poput onih na njivama, u šumskim kompleskisima ili u ruralnim sredinama.

Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a pojedine deonice u zonama grmljavisnkih oluja mogu biti i poplavljene.

Maksimalna temperatura biće danas od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

S obzirom na to da će i relativna vlažnost vazduha biti povećana, vreme će danas biti vrlo neugodno i sparno.

Nažalost, veoma slična vremenska situacija očekuje se tokom većeg dela ove sedmice, a pljuskovi sa grmljavinom i grmljavinske nepogode biće svakodnevna pojava.

(Telegraf.rs)

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.