NA LETOVANJE U GRČKU: Sa kojom vakcinom ili potvrdom možete da putujete?

Sve vakcine će biti prihvaćene za ulazak u Grčku i oni koji su imunizovani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, koji je u poseti Beogradu, i srpska ministarka Tatjana Matić naveli su da kada se kaže da će biti prihvaćene sve vakcine, misli se i na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj uniji. Turistička sezona kreće 14. maja, odnosno tada se otvaraju granice, rekao je Teoharis.

Postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u naš pilot projekat gde ćemo možda pustiti njihove turiste i u aprilu. Ali to zavisi od zdravstvene situacije, dodao je Teoharis.

Za decu stariju od 10 godina biće obavezan PCR test, dok za mlađe nije potreban.

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i Teoharis potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Prema rečima ministarke turizma Srbije cilj je da se građanima Srbije omogući ulazak u Grčku i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati i naglasila je da se nada će to uskoro I da se dogodi, odnosno da će turisti iz Srbije uskoro moći da uđu u Grčku.

Ministar turizma Grčke istakao je da se Srbija i Grčka zajedno bore da se turistička industrija što pre povrati i ovaj potpis, prema njegovim rečima, potpis je prijateljstva.

Dogovor koji je najavljen, u dogovoru sa premijerom Grčke, jeste da ćemo uspeti da dođemo do jedinstvenog uverenja koje će moći da potvrdi da li je neko vakcinisan i negativan na virus.

Naše zemlje uspele su da ostvare uspehe u pogledu imunizacije, ali moram da istaknem da je Srbija imala više uspeha od nas, istakao je ministar Teoharis.

U Grčkoj će turistički radnici biti vakcinisani nakon prioritetnih grupa, u maju, pre otvaranja granica.

IZVORN1 / Marija Komazec
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.