Muškarac u jednom danu primio 10 vakcina na Novom Zelandu

Ilustracija, Foto: Pixabay

Stručnjaci za vakcine kažu da je odluka muškarca da primi 10 vakcina za druge protiv kovid-19 u jednom danu bila opasna, glupa i sebična.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda istražuje postupke čoveka koji je, kako prenosi novozelandski portal Stuff, obišao nekoliko centara za vakcinaciju i za novac umesto drugih primio vakcine.

Mi ovu stvar shvatamo veoma ozbiljno. Veoma smo zabrinuti zbog ove situacije i radimo sa odgovarajućim agencijama„, rekla je menadžerka grupe za vakcinu i imunizaciju Novog Zelanda Astrid Kurnif.

Ministarstvo nije želelo da potvrdi gde se incident dogodio, ali je savetovano da se svako ko je primio više doza od preporučenih što pre javi za klinički savet.

Profesor Univerziteta u Oklandu Helen Petousis-Haris rekla je da postoje ograničeni podaci o tome šta bi se moglo dogoditi nekome ko je primio 10 vakcina protiv kovida u jednom danu, jer dosadašnja istraživanja nisu pokrivala takvu mogućnost.

To je zaista glupo„, rekla je profesorka.

Što se tiče dugoročnih posledica koje bi čovek mogao da pretrpi, ona je rekla da će takva osoba verovatno biti dobro jer će vakcine kroz nekoliko dana proći kroz telo ali da se verovatno neće osećati baš najbolje jer i snažniji imuni odgovor izaziva neželjene efekte.

Profesorka se zapitala u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi taj čovek kada je prisato da se za novac vakciniše toliko puta ali je uputila kritike i onima koji su dovoljno privilegovani da plate da bi izbegli vakcinu.

To je neverovatno sebično„, poručila je profesorka.

IZVORRTS.rs/STUFF
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.