Mnogim kovid pacijentima u Batajnici amputirani ekstremiteti

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević, direktorka bolnice u Batajnici, ukazala je na zabrinjavajuće posledice kovida 19. Naime, u nekim slučajevima bolest može dovesti i do amputacije ekstremiteta.

Dr Adžić Vukičević je za RTS rekla da je svaki novi pik epidemije dodatno iznenađuje, jer kliničke slike pacijenata postaju sve teže.

Primetili smo da smo po otvaranju bolnice imali dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada imamo polovinu muškaraca i polovinu žena. Kliničke slike su sve teže u smislu razvijanja akutnih tromboza, bilo venskog bilo arterijskog sistema, koje su kod značajnog broja bolesnika rezultovale i amputacijom ekstremiteta, izjavila je doktorka Adžić Vukičević.

Razvijanje tromboza je jedna od najopasnijih efekata kovida 19. Kako one nastaju tokom bolesti, za Nova.rs objasnio je nedavno lekar Predrag Mitrović.

Tromboze mogu da budu problem kod kovida, ali kod najtežih pacijenata. Pluća su izgrađena od sunđerastog tkiva i kad se deo upali, otekne i zatvori disajne puteve, ali pritisne i krvne sudove koji se tu nalaze. Samim tim dolazi do smanjenog protoka ili potpunog prestanka protoka krvi kroz krvne sudove, a što je niži protok, veća je šansa za stvaranje tromba. Što je veća zona upale, veća je šansa za stvaranje veće količine trimbne mase, a time i veći rizik od smrti od tromboze. Zbog stvaranja moguće tromboze, terapija su antikoagulanti lekovi i aspirin, objašnjava dr Mitrović.

Nastanak tromboza takođe je povezan sa citokinima – koji se aktiviraju kod preteranog zapaljenskog odgovora organizma u najtežim slučajevima kovida 19. To je za Nova.rs objasnila dr Milica Ljubisavljević.

Tada ćelije koje nas inače brane od infekcija počinju pojačano da luče određene supstance – citokine, koji onda oštećuju naše krvne sudove i aktiviraju proces koagulacije, pa time prave pogodno tlo za nastanak krvnih ugrušaka. U pitanju su tromboze u sitnim krvnim sudovima bubrega, mozga, pluća, srca, ali i duboka venska tromboza u nogama, objašnjava.

Te tromboze nekad mogu proći neopaženo, ali mogu dati i značajne kliničke manifestacije poput srčanog udara, šloga ili embolije pluća. Za lečenje tromboza kod kovid pozitivnih pacijenata, prema njenim rečima, “koriste se preparati niskomolekularnog heparina – injekcije koje se najčešće primaju u stomak”.

Formirani krvni ugrušci nošeni krvnom strujom zapušavaju sitne arterije potkolenice, ali i sitne arterije stopala što je veliki problem jer ne mogu da se uklone. Tada dolazi do ishemije i odumiranja tkiva i potkolenica mora da se amputira.

IZVORNova.rs / Božica Luković
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.