MLADI ČUVARI KULTURE I TRADICIJE

Čačak – Smisao manifestacije „Čuvari dela Vuka Karadžića“ je podsticanje literalnog stvaralaštva i težnja da se edukuju mladi naraštaji i još bitnije – ukazati im koliko je važno očuvati istorijsko postojanje i spostveno kulturno nasleđe. To je jedini način da se održimo na istorijskoj mapi sveta, kaže Danijela Kovačević Mikić, predsednica Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića“.

„Sve naše teme neguju porodične vrednosti, etički kodeks, duhovni razvoj pojedinca i posebno nam je drago što se preko 153 mališana javilo iz svih krajeva zemlje: Aranđelovca, Belog Potoka, Vršca, Smedereva i drugih gradova. Program se odvijao u dva dela: svečani program u kome je učestvovao KUD „Bambi“, koji naredne godine slavi 25 godina postojanja i učenici OŠ „Vuk Karadžić“, ŠOS „1.Novembar“, OŠ „Sv. Đakon Avakum“ iz Trnave i Medicinska škola iz Čačka. Vrlo često čujemo da mladi nisu zainteresovani za obrazovanje, a mi zaista nemamo taj problem. Deca osećaju kada je nekome stalo do njihovog talenta i nikada na ovom konkursu nije bilo manje od 150 radova. Godinama unazad mi smo sastavni deo programa obeležavanja Svečanosti Dana grada Čačka. Mislim da je to čast, ali i posledica naše istrajne borbe za kvalitetnu kulturnu ponudu Grada i pre svega kvalitetno obrazovanje mladih“, rekla je Kovačević – Mikić.

Danijela Kovačević Mikić, predsednica Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića“

Svojim igrama i veselim duhom prvi deo programa upotpunili su mališani KUD „Bambi“.

Lenka Čvrkić, KUD „Bambi“

„Zovem se Lenka Čvrkić, imam 10 godina i idem u OŠ „Filip Filipović“. Od malena volim folklor i igre i idem u Bambi već sedam godina.To je moja velika ljubav. Prvi put učestvujem na ovakvoj manifestaciji i verujte, nemam tremu. Zato što je ovo lepo druženje kroz pesmu i igru. Starija grupa, u kojoj sam i ja, izvešće „Leskovac“, a mlađa „Oj Moravo“, priča nam uoči nastupa svog društva „Bambi“ desetogodišnja Lenka Čvrkić.

Tradicionalna manifestacija „Čuvari dela Vuka Karadžića“ ove godine održava se pod pokroviteljstvom Grada, kulturno – prosvetne zajednice i Vukove zadužbine iz Beograda.

Vladan Milić, zamenik gradonačelnika Čačka

„Ovo je je jedna od večeri posvećenih svečanostima kojima se obeležava Dan grada Čačka. Čačak je grad napretka i prosperiteta i vrlo vodi računa o tradiciji i uvek će podržavati udruženja ovakvog tipa. Naravno, veliku zahvalnost dugujem Danijeli Kovačević – Mikić na predanom radu i odličnoj saradnji i nastavićemo tako i dalje“, rekao je na otvaranju ove manifestacije zamenik gradonačelnika Čačka, Vladan Milić.

Novinar: Svetlana Vučković, Fotograf : Dragan R.Todorović

Direkt.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.