Ministarstvo poljoprivrede: Svaki treći traktor u Srbiji kupljen uz podršku subvencija, svaku treću prijavu podnela žena

Foto: Direkt.rs

Svaki treći traktor u Srbiji u 2022. i 2023. godini nabavljen je zahvaljujući subvencijama u okviru Projekta konkurentna poljoprivreda Srbije i do danas je kupljeno 858 novih traktora u vrednosti od skoro tri milijarde dinara, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Od tog novca 50 odsto čine sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Do sada su objavljena dva javna poziva i ugovorena je nabavka ukupno 1.137 traktora, u okviru tog programa, navode iz ministarstva.

Svaku treću prijavu podnela je žena, a najčešće su to bili muškarci mlađi od 40 godina, sa srednjoškolskim obrazovanjem, iz područja sa otežanim uslovima rada.
Reč je o lokalnim samoupravama treće i četvrte kategorije razvijenosti, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

U okviru Projekta konkurentna poljoprivreda Srbije, koje realizuju Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije u saradnji sa Svetskom bankom, ministarstvo obezbedjuje bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicije.

Preostalih 50 odsto sredstava korisnici imaju priliku da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od poslovnih banaka sa kojima ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, a ostatak od 10 odsto obezbedjuju kao svoje učešće.

IPARD 3 javni pozivi za nabavku mehanizacije i traktora se očekuju u poslednjem kvartalu 2023. godine.

U okviru Mere 1 Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava poljoprivrednim proizvodjačima biće na raspolaganju oko 128 miliona evra za podršku ulaganjima u izgradnju i opremanje objekata za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije i traktora u narednom periodu.

U periodu sprovođenja IPARD 2 programa za programski period 2014. do 2020. godine, raspisana su tri javna poziva za nabavku novih traktora.

Prvi javni poziv za nabavku novog traktora raspisan je januara 2018. godine, kojim je odobreno 710 projekata za nabavku novog traktora sa 27.254.297 evra bespovratne podrške.

Od tog broja isplaćeno je 440 realizovanih investicija sa ukupnom sumom javne podrške od 15.769.381 evra, od čega je Srbija izdvojila 3.942.345 evra.

(Izvor: Tanjug)

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.