Mali: Nezaposlenima u junu jednokratna pomoć od 60 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je u trećem paketu pomoći privredi i građanima, u iznosu od dve milijarde evra, jedna od novina da će u junu svim nezaposlenima biti isplaćeno 60 evra, kao i da će svi detalji oko te isplate biti poznati kada bude usvojena Odluka Vlade Srbije.

Prošle godine pomoć je bila usmerena ka tome da se održe radna mesta, sada želimo da i onima koji nemaju posao damo jednu vrstu podrške i optimizma, te da pokriju neke svoje troškove, rekao je Mali za TV Prva, prenelo je Ministarstvo finansija.

Podseća da 28. aprila kreće prijava svih punoletnih građana, koji žele 60 evra pomoći od države, kao i da će prvih 30 evra biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru.

Takođe, svaki penzioner dobiće 30 plus 30 evra, kao i dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra. Nezaposleni takođe mogu da se prijave i za ovih 30 plus 30 evra, i uz ovih 60 evra u junu, dobiće ukupno 120 evra, naveo je Mali.

On je istako da će pomoć od 100 evra dobiti i svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni na Kosovu mogu očekivati dodatnih 100 evra, odnosno ukupno 200 evra.

Kada je reč o sastancima predstavnika najugroženijih sektora sa premijerkom Anom Brnabić, Mali kaže da je država uvek izlazila u susret i nalazila najprihvatljivije rešenje za sve.

Imali smo sastanke i sa predstavnicima muzičke i ivent industrije, i sa predstavnicima filmske industrije, takođe i sa frizerima i malim preduzetnicima, kako bi sa svima njima dopunili ovaj paket. Znaćemo u narednih nekoliko dana ko će još dobiti dodatnu pomoć, naglasio je Mali.

Podsetivši da će polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća, Mali je rekao da će 8. aprila biti prva isplata za sve koji se prijave do kraja marta.

Na pitanje kako komentariše to što su svetske rejting agencije Mudis i Fič rejtings povećale, odnosno zadržale kreditni rejting Srbije, Mali kaže da je to sjajna vest, jer su to najveće kreditne agencije na svetu koje detaljno gledaju krvotok ekonomije svake zemlje i daju ocenu, te da je u uslovima najveće krize u svetu izazvane pandemijom, Srbija dobila sjajnu ocenu.

IZVORFoNet / N1 / TV Prva
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.