Krizni štab: Zimski raspust neće biti pomeran, nove mere za ulazak u zemlju zbog omikrona

Izvor: Pixabay

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.180 osoba, od testirana 16.034 uzorka. Od posledica zaraze preminule su 53 osobe. Na respiratorima 191 pacijent. Na sednici Kriznog štaba odlučeno da se školski raspust ne pomera, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom.

Donete određene mere koje važe na aerodromu zbog novog soja

Doneta je odluka da se određene mere primene za putnike iz Južne Afrike, Malavija, Bocvane, Lesota, Namibije, zbog novog soja.

Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja moraće na aeroromu da rade pi-si-ar test, ako su negativni moraju da budu 14 dana u karantinu sa obavezom da posle 7 dana urade još jedan test, a ako su pozitivni biće prevezeni u odgovarajuću kovid ambulatu.

Školski raspust neće biti pomeran

Školski raspust neće biti pomeran, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon završetka sednice Kriznog štaba.

To znači da će zimski raspust početi 31. decembra i trajati do 24. januara.

SZO: Za nekoliko dana ćemo saznati koliko je omikron zarazan

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će za nekoliko dana imati više informacija o tome koliko je zarazan novi korona soj omikron, izjavila je tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhove.

Ta izjava ukazuje da će SZO imati podatke o omikronu mnogo brže nego što se predviđalo, pošto su iz Ženeve ranije rekli da će biti potrebne nedelje da se dođe do podataka, preneo je Rojters.

Neka od glavnih pitanja su da li je soj zarazniji ili izbegava zaštitu od vakcina i na odgovore treba sačekati, dodaje se.

Van Kerkhove je izjavila da je jedan mogući scenario da je novi soj zarazniji od dominantnog delta soja, ali je dodala da se još ne zna da li omikron izaziva teži oblik kovida.

Glavna naučnica SZO Soumja Svaminatan kazala je da ta agencija veruje da postojeće antikovid vakcine deluju protiv novog soja.

Ona je istakla da su u najvećem riziku osobe starije od 45 godina, koje imaju komorbiditete.

Tiodorović: Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu

Epidemiolog i član Kritnog štaba Branislav Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.

Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu, naglašava za RTS Tiodorović.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.