Krizni štab: Kraći karantin, buster posle tri meseca, niža cena testa

Ilustracija, Foto: Pixabay

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da je broj građana pozitivnih na koronavirus sve veći, a epidemijska situacija izrazito teška i vanredna. Apelovao je na poštovanje postojećih mera, koje ostaju na snazi.

Zoran Gojković je naveo da je na sednici Kriznog štaba doneta odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge, kao i da se skraćuje vreme izolacije sa deset na sedam dana.

Gojković je rekao i da još nema potrebe za četvrtom dozom vakcine u Srbiji i objasnio da se sve odluke o vakcinaciji donose u skladu sa naučnim istraživanjima.

Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Gojković kaže i da je na sednici analizirana trenutna epidemijska situacija u Srbiji, koja je „izrazito teška“.

Vidimo da je broj građana koji su pozitivni na koronavirus sve veći i shodno tome i dalje proglašavamo epidemijsku situaciju kao izrazito tešku i vanrednu. U skladu s tim, želim još jednom da pozovem sve građane da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, odnosno da poštuju sve mere koje smo do sada donosili i koje u ovom trenutku važe„, istakao je Gojković.

„Omikron soj dominira u Srbiji“

Gojković kaže da su sve mere dobro poznate i odnose se pre svega na ograničavanje kontakata i sprečavanje širenja zaraze.

Definitivno je jasno da su velika okupljanja, odnosno nepoštovanje epidemioloških mera u smislu nenošenja maski i nevođenja računa o higijenskim merama koje sprečavaju prenošenje virusa, ključni faktor u povećanju broja zaraženih„, naveo je Gojković.

Kaže da je dobro što zdravstveni sistem odnosno kovid bolnice nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih.

Nadamo se da ćemo uspeti u sledećem periodu upravo nošenjem maski, zabranom i ograničavanjem okupljanja da sprečimo dalje povećanje broja zaraženih pacijenata„, ističe Gojković.

Treća doza vakcine tri meseca nakon druge

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge, naveo je Gojković.

Buster doza će kod svih građana moći da bude aplikovana nakon tri meseca od druge doze„, istakao je Gojković.

Skraćuje se i vreme izolacije sa deset na sedam dana, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

To nam je važno jer kod omikrona ima veliki broj asimptomatskih pacijenata. Važno nam je to zbog vraćanja u redovne radne zadatke svih onih koji na lak način prebole koronu„, objašnjava Gojković.

Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

IZVORRTS.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.