Korona u Srbiji stavila oko 40.000 venčanja na čekanje

Foto: Pixabay

Zbog situacija izazvane pandemijom korona virusa oko 40.000 parova u Srbiji danas čeka na venčanje, a skoro polovina od tog broja, taj važan dan, iščekuje od prošle godine.

To navodi predstavnik Udruženja ivent industrije, Nikola Janković, koji smatra da bi stvari u korist mladenaca i zaposlenih u tom sektoru mogle uskoro da se pokrenu.

Od prošlogodišnjih, planiranih 25.000 venčanja, oko 5.000 je realizovano sa veseljima, ostalih 20.000 pomereno je za ovu godinu, a sa istom tolikom godišnjom potražnjom i u 2021. godini, procene su da je u Srbiji na čekanju potencijalnih 25 do 40.000 hiljada venčanja, rekao je Janković.

Janković ističe da je to ozbiljan problem, ali kako dodaje, nekome ko posmatra sa strane i nije, iako šire gledano, cela ta industrija daje doprinos ekonomiji.

Imamo upite i stranaca iz centralne Evrope da li mogu čarter letom da dovedu 220 zvanica da se ovde vakcinišu pa da se organizuje venčanje, naveo je Janković.

On očekuje i da će dokument usvojen 24. februara u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, a koji nudi model – pravila po kojima se mogu rezalizovati venčanja uskoro biti realizovan.

Prema njegovim rečima, taj protok bi trebalo da ulije nadu ne samo mladenicma, već i uslužnim delatnostima kao što su dekorateri, floristi, fotografi, da će moći da rade.

Na tom dokumentu jedino fali datum koji bi Vlada trebalo da odredi, a to je kada ćemo moći da počnemo da radimo, rekao je Janković.

On je podsetio na značaj ivent industrije kada je u pitanju potrošnja pića i hrane, navodeći da su to ogromne količine, a napominje i da mladenci dobiju kao poklon značajne svote novca koje takođe potroše u Srbiji.

IZVORTanjug/GZS
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.