Kontrola ministarstava zbog porodičnog nasilja kod Čačka

FOTO: A. Kostić

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da su u porodičnom nasilju u selu Zablaće kod Čačka ranjeni majka i sin, a otac posle napada izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva unutrašnjih poslova, saopšteno je danas.

Zaštitnik građana je od oba ministarstva zatražio da ga u roku od 15 dana „obaveste o svim relevantnim činjenicama vezanim za medijske navode, posebno one koji se odnose na informaciju da je porodično nasilje bilo prisutno u toj porodici i ranije“.

Nadležna ministarstva treba da izveste Zaštitnika građana da li su ranije obaveštavani o postojanju nasilja u ovoj porodici i ako jesu koje mere i aktivnosti su preduzimali po tom pitanju.

Potrebno je da Zaštitnika građana izveste i da li je uspostavljena saradnja organa (policije, ustanove socijalne zaštite i pravosudnih organa) u cilju zaštite žene i dece, odnosno mere prevencije porodičnog nasilja u skladu sa Opštim i posebnim protokolima za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, navodi se u saopštenju.

IZVORNova.rs/Tanjug
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.